Prostreno.cz

Olivovým olejem lze vyčistit spousty věcí

Olivový olej je nejen zdravý pro tělo, ale skvěle se uplatní také jako čistící nástroj, který vyživuje povrchy a zbavuje skvrn, mastnoty a špíny. Už jste ho seznámili se svými stříbrnými příbory nebo koženými židlemi?

Olivový olej je jednou z hlavních součástí středomořské stravy. 97 % oleje přitom tvoří triglyceridy a volné mastné kyseliny. Z výživového hlediska působí pozitivně rostlinné steroly a antioxidanty, především fenolové. Olej panenský bývá nutričně výrazně hodnotnější, a to vzhledem k vyššímu obsahu antioxidantů, rostlinných sterolů a rozpustných vitaminů. Věděli jste ale, že lze olivový olej považovat za domácí úklidový a ochranný prostředek? S tímhle vším vám pomůže!

Nerezové spotřebiče

Mastnotu na nerezových spotřebičích nejprve odstraňte octem, poté použijte trochu olivového oleje. (Nemáte-li ho po ruce, vystačíte si s olejem kokovým.) Měkkým hadříkem a s pomocí kruhových pohybů odstraníte špínu a obnovíte lesk svých spotřebičů.

Kožené židle

Olivový olej, a další oleje lisované za studena, včetně ořechového oleje a včelího vosku, mohou opravit a vyplnit škrábance, obnovit barvu a vrátit život opotřebovaným koženým židlím, stejně jako botám a dalším koženým předmětům. Stačí opět použít měkký hadřík a nanést na něj trochu oleje. Vetřete jej do požadovaného nábytku nebo oblečení.

Kuchyňské skříňky

Možná je to nevíře, ale uvedený olej získávaný ze zralých plodů olivovníku, který obsahuje sodík, draslík či vápník, dřevo také upravuje a chrání. Zkuste ho smíchat s citronovou šťávou (jeden díl šťávy na dva díly oleje). Přípravek rozetřete na skříňky, dřevěné stoly a židle.

Litinové pánve

Pokud má vaše litinová pánev to nejlepší za sebou a nemůže se zbavit přilepeného jídla, použijte rozkrojené citrony. Nebo smíchejte hrubou sůl a trochu olivového oleje. Zbavíte se tak nechtěných kousků potravin a udržíte povrch pánve neporušený.

Stříbro

I stříbru můžete vrátit ztracený lesk, a to tak, že mu dopřejete ochranný povlak z olivového oleje. Stačí jen příbory nebo jiné předměty otřít měkkým hadříkem namočeným do jedné z nejdravějších surovin na světě.

Zdroj: www.thespruce.com/uses-for-olive-oil-cleaning-4175066





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat