Prostreno.cz

Zajímavé možnosti zpracování libečku

Libeček lékařský je takové přírodní maggi. Polévka, ve které se ukrývá, chutná o sto procent lépe než ta, v níž chybí. Tahle vysoká vytrvalá bylinka s výraznou chutí a vůní je však mnohem všestrannější. Už jste ji zpracovali na pesto nebo tekuté koření?

Někdo říká, že libeček chutná jako silnější celer. Ať už je to pravda, nebo ne, poutníci si listy libečku dávali do svých bot a tvrdili, že tak zabraňují únavě. Předmětem zájmu dnešních konzumentů jsou však i semena. Ta se používají k celkovému posílení organismu nejen u starších lidí. A když je naložíte do alkoholu (minimálně 40 procent), necháte stát v temnu 3 týdny a následně scedíte, získáte úžasný medikament na kocovinu.

Řešíte spíš to, že vám libeček skutečně hodně povyrostl a vy teď nevíte, jak zpracovat velké množství listů? Poté, co jej šetrně a při nízké teplotě nasušíte (obsahuje silice, například terpineol, hořčiny a pryskyřice, které zvyšují tvorbu trávicích šťáv a omezují nadýmání), máte i jiné možnosti, jak tuhle úžasnou bylinku využít. Která vám padne do oka?

Libečkový ocet

Naplňte čistou sklenici asi do poloviny čerstvými listy a celé to zalijte octem. Sklenici umístěte na tmavé místo a nechte 2 týdny stát, poté sceďte. Jedná se o jednoduchý recept, který může sloužit mnoha účelům. Libečkový ocet se používá do salátových zálivek, k dochucení polévek i omáček. Jakmile ho nalijete do ozdobných lahví a opatříte štítky, získáte dárek pro své blízké z řad kuchařů.

Libečková sůl

Máte tolik libečku, že byste ho mohli rozdávat? Výborně. Usušte ho a k ruce si připravte hrubou mořskou sůl. (Na ¼ šálku soli připadnou 2 lžičky bylinky.) Promíchejte a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Tekuté maggi

Koření se hodí po celý rok. A když je ještě z libečku, platí to dvojnásobně. Už jste zkusili to tekuté? Libečkové listy a stonky omyjte a pokrájejte na menší kousky. Pak bylinku pomelte či mírně rozmixujte (ne však na pastu, opravdu jen zlehka), vložte ji do hrnce, zalijte vodou a 15 minut povařte, přičemž v závěru přidejte čerstvou majoránku. Tekuté koření přeceďte přes jemné sítko nebo starou utěrku, osolte a ještě pár minut povařte. Ještě horké vlastní koření nalijte do sklenic a zavíčkujte. A co dalšího vás dostane?

Libečkové pesto

Budete potřebovat asi tak 3 až 5 hrstí listů libečku 100 gramů piniových oříšků nebo slunečnicových semínek, 2 stroužky česneku, olivový olej (zhruba 150 ml) sůl a podle chuti i polévkovou lžíci parmezánu či pár kousků sušených rajčat (verze pro opravdové fajnšmekry). Všechny ingredience dejte do mixéru a nahrubo pomelte. Cílem není hladká pasta, ale směs s křupavými kousky semínek. Pesto přendejte do sklenic a skladujte v lednici. Použijte do těstovin i „jen tak“ na pečivo.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat