Prostreno.cz

Kompost rozhodně není popelnice pro všechen odpad

S podzimem potřebuje zahrada naši péči nejvíce. Je třeba ostříhat odkvetlé květy, shrabat listí a nahnilé popadané plody. Jenže kam s tím vším? Součástí každé funkční zahrady by měl být kompost. Ale ani do něj nemůžete hodit veškerý odpad, který zahrada a péče o ni vytvoří. Co do něj patří a s čím raději do popelnice?

Zakládání kompostu

Kompostér lze zakoupit už hotový, který jen poskládáte nebo si jej můžete sami vyrobit. Je však třeba, aby měl dostatek provzdušňovacích otvorů, které zajistí přísun kyslíku pro správný proces tvorby kompostu. Kompostér postavte na rovnou plochu tak, aby byl v přímém kontaktu s půdou, protože právě odtud se do kompostéru dostávají důležité organismy, které se o tvorbu kvalitní zeminy starají.

Do kompostéru vložte nalámané větve, abyste zajistili dostatečný přísun vzduchu i odspodu kompostu. Na větvičky nasypte trávu ze sekačky nebo shrabané listí a dále už přidávejte podle potřeby to ostatní.

Co patří do kompostu?

Do kompostu můžete dávat prakticky veškeré rostlinné zbytky ze zahrady. Ať už jsou to ostříhané či ovadlé části rostlin, suchý plevel, shrabané listí nebo posekaná tráva. Odřezky z kuchyně jsou do kompostu též vhodné. Máme tím na mysli především slupky ze zeleniny a ovoce, skořápky vajíček či ořechů, ale i kávovou sedlinu. Vhodné jsou také hobliny, popel ze spáleného dřeva, ale dokonce i papírové kapesníky nebo trus býložravých zvířat.

Co do kompostu nepatří?

Do kompostu určitě nepatří zbytky jídla, které lákají hlodavce. Nikdy do něj neházejte maso, kosti exkrementy masožravých zvířat nebo dokonce mršiny (například ptáků, potkanů apod.)

Do kompostu neházejte ani rostliny napadené chorobami, kusy dřeva, které byly ošetřeny jakýmkoli nátěrem a pozor si dejte především na čerstvý nebo nakvetlý plevel, který by se vám v kompostéru rozmnožil rychlostí blesku.

Všechno ostatní, co je biologického původu a nepatří do kompostéru, vyhazujte do hnědých popelnic a kontejnerů, které jsou k tomu určeny.

Zdroj: www.gardeners.com/how-to/all-about-composting/5061.html, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat