Prostreno.cz

Zbavte se octomilek přírodní cestou

Octomilky jsou jedním z nejméně vítaných hostů v kuchyni. Ale abyste se jich zbavili, nepotřebujete naštěstí žádné chemické bomby. Pomoci mohou i ty nejobyčejnější domácí prostředky.

Octomilky, které nesou i další označení jako banánové, ovocné nebo octové mušky, se cítí dobře všude tam, kde se mohou volně dostat k poničenému nebo kazícímu se ovoci. A nepohrdnou ani otevřenými lahvemi se zbytky nápojů. Úplně nejhorší je, když se tenhle dva a půl milimetru malý hmyz začne rychlostí blesku rozmnožovat. Na vaši otázku, kde se všechny ty mušky berou, máme odpověď – nakladou až 400 vajíček denně! Zatímco mužské mušky se dožívají maximálně deseti dnů, poletují ty ženské nad ovocem klidně i osm týdnů.

Ale se správnými prostředky můžete ty malé tyrany zastavit.

Jak si vyrobit účinnou past

Spolehlivou a jednoduchou zbraní je vlastnoručně vyrobený lapač. Do misky nalijte vodu, trochu ovocného džusu (například pomerančového) a pořádný doušek jablečného nebo vinného octa (míchejte v poměru asi 1 : 2 : 3). Vzniklý zápach neoblíbené hosty zaručeně naláká. A když přidáte ještě kapku přípravku na mytí nádobí, splní lapač svoji funkci – díky tomu se totiž poruší povrchové napětí tekutiny a mušky se na ní nedokážou udržet. Ale protože je pro ně zápach naprosto neodolatelný, jakmile dosednou na hladinu, utopí se. Navíc můžete obsah přikrýt ještě potravinářskou fólií, kterou zajistíte gumičkou, a uděláte v ní vidličkou několik malých dírek. Tak se sice mušky dostanou dovnitř, ale ven už ne.

Jak nájezdům zabránit

Aby se u vás napříště už žádný hmyz nezabydlel, pomáhají různé triky. Protože si ve většině případů přinesete larvy nebo vajíčka z obchodu, nejlepší je ovoce hned po příchodu domů umýt. A to platí i pro posbírané spadané ovoce. Má to ovšem malou nevýhodu – po umytí se ovoce rychleji kazí, a tak se může zase změnit v oblíbené menu octomilek…

Ovoce jako jablka nebo jahody ochráníte před muškami v ledničce. V chladu mušky žádná nová vajíčka nekladou a již vylíhlé larvy se vyvíjejí jen velmi pomalu. Pro jižní ovoce jako jsou banány, mango a ananas to ale neplatí. Díky chladovému šoku budou trpět a ztratí svoje aroma. U takového ovoce pomáhá po příchodu domů ho hned zabalit do bavlněné látky, tak se k němu žádné mušky nedostanou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat