Prostreno.cz

Na podzim si zaslouží údržbu i zahradní vybavení

Ačkoli podzim teprve začal a práce na zahradě je pořád dost, měli bychom se pomalu začít připravovat na zazimování zahradního nářadí a jiného venkovního vybavení. Ačkoli jsou totiž veškeré tyto věci po celou sezonu našimi nejlepšími pomocníky, věnujeme jim na jejím konci jen málo pozornosti.

Předejděte rzi

Všechny ostré čepele zahradních nůžek, žacích nožů, kos, srpů a podobně, je třeba před uložení k zimnímu odpočinku pořádně umýt. Zbytky rostlin a hlíny, které na nich ulpí, totiž snadno táhnou vodu a důsledkem mohou být zrezivělé a nepoužitelné předměty, vhodné tak akorát k hození do popelnice. Všechny nečistoty tedy pečlivě odstraňte a nože nabruste, aby byly připraveny na další sezonu. Čepele můžete potřít tenkou vrstvou oleje, který je ochrání před rzí.

Motory zbavte paliva

Motory benzinových sekaček, motorových pil nebo křovinořezů je třeba opečovávat, aby nám mohly dlouho sloužit. Pokud víte, že jste pro tento rok s prací na zahradě skončili, odsajte z nádrží zbylý benzin, stroj nastartujte a nechte samovolně doběhnout. Vyměňte olej, zkontrolujte filtry a svíčky a uložte na bezpečné a suché místo.

Zahradní nábytek

Málokdo má dostatek prostoru na uskladnění zahradního nábytku v suché a teplejší místnosti, tak jej nechává v pergolách či altánech, kde jsou v podstatě celý rok. Nábytek z plastu, kovu nebo umělého ratanu vydrží skutečně hodně, ale přesto je lepší přes něj přehodit alespoň ochranný obal. Kovové části zbavte nečistot a nechte před uskladněním pořádně vyschnout.

Dřevěný nábytek je na skladování přes zimu náročnější. Aby si dřevo zachovalo původní vzhled, je potřeba jej alespoň jednou ročně ošetřit olejem či lazurou. Podzim je k tomu ideální, protože ochrana dřeva novým nátěrem pak bude nejintenzivnější právě v období zimy.

Textilie musí do sucha

Textilní části zahradního náčiní, ať už jsou to sáčky ze sběračů ovoce, koše sekaček nebo polstrování z nábytku, musí do sucha. Všechny tyto části vyperte a uskladněte někde, kde nepřijdou do kontaktu s hlodavci nebo právě vlhkem. Vlhko je ideálním faktorem pro tvorbu plísní a ty mohou být zejména na částech náčiní, ze kterého následně jíme sesbírané plody, velice nebezpečné. Nemluvě o tom, že plíseň tvoří nevzhledné skvrny, které jdou jen špatně vyprat, takže rychle zničí vaše zahradní polstrování.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat