Prostreno.cz

Zbytečné chyby při přípravě ryb

Připravit ryby a mořské plody správně není tak jednoduché, jak by se možná mohlo na první pohled zdát. Prozradíme vám, v čem chybujeme nejčastěji a jak se tomu vyhnout.

Každý, kdo se už odvážil připravit nějaký rybí pokrm, ví, že to vůbec není jednoduché. Některé chyby nás dokonce mohou připravit o správný chuťový zážitek. A chyby neděláme jenom při přípravě – mnohdy začínají u při nákupu. Co všechno děláme špatně a jak to napravit?

Chyba číslo 1 – Koupíte špatnou rybu

Abyste mohli ryby připravit správně, je velmi důležité koupit velmi kvalitní rybu. A tím nemyslíme jenom to, že zkrátka nebude zkažená (což poznáte podle velmi silného zápachu). Spíš jde o její způsob chovu, potažmo lovení a také o to, zda není ohroženým druhem. Proto je dobré dát na doporučení známých a příbuzných a najít si opravdu kvalitního a spolehlivého obchodníka. Kromě toho se vždy ptejte, odkud ryba pochází a zda je čerstvá. Jen tak si můžete být jistí, že budete mít na talíři dobrou rybu.

Chyba číslo 2 – Špatné skladování

Při skladování toho můžete udělat špatně taky mnoho. Pokud je skladujete při špatné teplotě, rychleji se kazí a ztrácí na čerstvosti. Ideální je zpracovat je hned v den nákupu. Pokud ji chcete připravit ale až o pár dní později, chlad běžných ledniček vám stačit nebude. Zabalte je do pergamenového papíru (papír na pečení) a položte do misky s ledem do ledničky. Takhle si svoji čerstvost uchová i po několik dní.

Chyba číslo 3 – losos

I při přípravě lososa naděláme chyby. Za prvé byste neměli lososa marinovat příliš dlouho. Nejlepší je až tehdy, až ho budete chtít tepelně upravovat. Losos je totiž příliš citlivý na to, abyste ho příliš dlouho mořili kořením. Pak by totiž mohl ztratit všechno ze své šťavnatosti.

Další chyba je špatná vnitřní teplota při smažení. Aby losos zůstal šťavnatý, měl by uvnitř mít teplotu okolo 60 stupňů. Po smažení ho nechte ještě minutu nebo dvě odpočívat, než ho budete servírovat. Pak bude perfektní!

Chyba číslo 4 – Krevety

Do salátu, k ovčímu sýru nebo do polévky. Krevety se hodí vždycky a jsou jednoduché na přípravu. Nejlepší jsou krevety z divokého lovu než ty chované v sádkách. Také jejich velikost je rozhodující. Půl kila krevet by mělo být zhruba 16 až 20 kousků. Pak si můžete být jistí chutí i kvalitou. A jak poznáte, že jsou krevety hotové? Je jedno, jestli je grilujete, smažíte nebo vaříte, jisté znamení je, když se krevety „stáhnou“ a dostanou svůj klasický zatočený tvar.

Chyba číslo 5 – Mušle

Koupit si mušle v konzervě je sice výhodné a jednoduché, ale takové mušle nemají tu správnou chuť. Proto pokud si chcete opravdu užít, kupte si raději mušle čerstvé. V každém případě je nutné mušle dostatečně propláchnout a umýt řádně všechnu špínu.

Nejčastější chyba při zpracování mušlí je jejich dlouhé vaření místo krátkého spaření. Připravte jim proto kořeněnou vařící lázeň s aromatickými bylinkami a vínem. Potom mušle hoďte opatrně na pět minut na rozpálenou pánev. Ty, které se předtím neotevřely, vyjměte. Znamená to, že už při nákupu byly mrtvé a nejsou vhodné ke konzumaci.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat