Prostreno.cz

Prostředky k likvidaci plevele najdete i v domácích zásobách

Kupované herbicidy plevel skutečně zlikvidují, ovšem s ním i vaše zdraví. Co byste řekli na jiné šetrné zbraně? Pomáhá třeba vodka, horká voda, ocet nebo mýdlo.

V posledních letech jsou komerční prostředky k hubení plevele častým tématem vědeckých debat. O žádné chvalozpěvy ale rozhodně nejde. Řeší se totiž jejich toxické složení, které představuje hrozbu pro přírodní ekosystém i lidskou existenci. A to bez nadsázky.

Rakovina jako daň za hezkou zahradu?

Asi největším problémem je obsažený glyfosát, což je jedna z hlavních přísad běžně využívaných herbicidů. Tato látka předurčená k likvidaci nežádoucích rostlin podstatně zvyšuje riziko rakoviny, hormonálních poruch a neplodnosti. Tedy alespoň podle americké studie uskutečněné na Washingtonské univerzitě.

Podle jejích závěrů hrozí lidem, kteří s ní přijdou do kontaktu, také poškození chromozomů DNA, podráždění sliznic, zvracení i nevolnost. Glyfosát narušuje i odbourávání cholesterolu a mění citlivost na antibiotika. Jeho stopy jsou podle vědců prokázány v pitné vodě, pěstovaných potravinách a moči lidí, ovšem zákaz jeho používání je stále v nedohlednu. Jak se plevele zbavit šetrnější cestou, čímž můžete ochránit nejen přírodu, ale i své zdraví? Odpověď na tuto otázku hledejte ve vlastních domácích zásobách.

Sůl s mýdlem zabere

Abyste se nechtěných rostlinných „ozdob“ na svém pozemku zbavili, nemusíte se spoléhat na herbicidy. Vyrobte si vlastní přípravek! V láhvi s rozprašovačem promíchejte tři šálky octa, dvě polévkové lžíce obyčejného mýdla a ¼ šálku mořské soli. Získanou směs pak aplikujte tam, kam je potřeba.

Horká voda, překvapivý fígl

Proti nežádoucí zeleni se můžete zkusit vytasit i s vroucí vodou. Jakmile ji několikrát nalijete na konkrétní místa, změny zpozorujete již za pár dní. Jen dejte pozor, aby nezasáhla i rostliny, které byste si rádi ponechali. S manipulací tedy opatrně!

Alkohol jako spojenec

O alkoholu jako takovém nemají odborníci to nejlepší mínění, ovšem kde je psáno, že ho musíte jen konzumovat? Taková vodka je dalším spolehlivým prostředkem na plevel. Bez ohledu na značku ji na něj nastříkejte, a to vždy za slunného dne. Čím více je „rozpálený“, tím lépe a rychleji totiž vodka funguje. 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat