Prostreno.cz

Správně rozmístěná zahrada dle Feng-šuej

Feng-šuej je tradiční učení původem ze staré Číny a je zaměřeno na život v harmonii s okolní přírodou a s pěti základními elementy (dřevo, oheň, země, kov a voda). Feng-šuej se doslova překládá jako „vítr-voda" a učí nás, jak správně orientovat nábytek, jaké barvy a dekorace v interiéru použít tak, abychom dosáhli harmonie.

Toto staré čínské učení je praktikováno již zhruba 3 500 let, a vzniklo na základě studování struktury země, směru větru a vod tak, aby tehdejší obyvatelé vesniček na východě svá obydlí co nejlépe přizpůsobili pro přežití, zajistili si dobrou úrodu, zdravé chovy dobytka a bohatý život.

Západní kultura na toto učení dlouho pohlížela jako na pověrečné praktiky, časem však toto učení začalo prosakovat i zde. Nejběžnějším příkladem jsou například sochy lvů „na stráži“ před každou významnou budovou či bankou, s ochranářsky zvednutými tlapami směrem k sobě navzájem, aby vytvořili jakousi bránu, kterou je potřeba projít. Rovněž křišťálové lustry v předsíních a vstupních halách významných budov, hotelů, bank a sídel pochází z feng-šuej, a účelem těchto zavěšených křišťálů je přínos prosperity a bohatství, případně rozptýlení negativní energie a pokusů o útok na společnost či firmu. My se však dnes nebudeme zabývat interiérem, ale podíváme se na to, jak si přes letní měsíce co nejvíce zpříjemnit zahrádku či balkon, na kterém trávíme nejvíce času.

Ostré šípy

Než začneme harmonizovat prostor okolo sebe, zaměřme se nejdříve na to, zda jej něco nenarušuje. Pokud totiž na vás nevhodně působí nějaký rušivý element v okolí, žádná harmonizace vám nepomůže. Feng-šuej pracuje s pojmem „otrávený šíp“ a obvykle se jedná o cokoli ostrého nebo příliš vysokého, co míří přímo na místo, kde rádi odpočíváte. Může to být ostrý roh protějšího domu, štít domu, který trčí nad ostatní, jehlanová střecha, vysílač, rovná dlouhá cesta mířící přímo na vás (proto se obyvatelům domů stojících v křižovatce ve tvaru T obvykle v životě příliš nedaří), nebo výhled na elektrárnu či hřbitov a další energeticky nepříjemná místa.

Pokud jste takový rušivý element objevili, zmírnit jeho vliv můžete např. zavěšením zvonkohry (na západ kovová, na východ dřevěná), zavěšením kulatého křišťálu, který díky rozptylu světla odrazí  negativní energii, a při obzvláště škodlivé energii (hřbitov či elektrárna nebo sloup elektrického vedení) pak můžete zavěsit zrcátko Bagua směrem k problematickému místu. Používání zrcátek Bagua však může být také nebezpečné, proto vždy dbejte na to, aby nemířilo na rostliny, zvířata nebo lidi – jeho energie je příliš ostrá a mohlo by ublížit.

Dobrá čchi díky vinoucímu se chodníčku

Přímý chodník vedoucí vaší zahradou se také může stát otráveným šípem, obzvláště pokud vede až v domovním dveřím. Důležité je, aby se chodníček klikatil, protože takto zpomalí energii draka (hlavního symbolu štěstí) a životní energie „čchi“ se rovnoměrně rozvine do každého koutu zahrady.

Pokud řešíte feng-šuej na balkoně, pak si vytvořte „falešný chodníček“ z malých, nejlépe kruhových, nášlapných podložek. Kruhové podložky symbolizují peníze, a pokud máte úzký a dlouhý balkon, což samo o sobě není ideální místo pro odpočinek (dlouhé a úzké prostory totiž rovněž symbolizují otrávený šíp), změkčíte jej právě použitím podložek.

Barvy květin obohacují domov

Pokud máte zahrádku či balkón orientovanou na Jih, jihovýchod nebo jihozápad, vysaďte si do truhlíků červeně kvetoucí rostliny. Přinesou vám prosperitu a zvýšení životní energie. Na západě pak prokážou službu bílé květy, na severu modré či nachové a na východě žluté a modré.

Rostliny a dech draka

U rostlin ještě chvíli zůstaneme, protože ty jsou v péči o exteriér domu (či o balkon) zásadní. Pokud máte na zahradě nějaká „hluchá“ místa, pokuste se je zaplnit rostlinami. Obzvláště jedná-li se o prázdný centrální prostor domu, tzv. dvorek. Rostliny pravidelně zastřihávejte. Přerostlé rostliny s výhonky do všech stran představují špatné feng-šuej. Průběžně odstraňujte všechny suché listy a odkvetlé květy. Cokoli odumřelého či suchého vytváří negativní energii. Pozor! Platí také v případě sušených květin, ty jsou zcela nevhodné a pokud je rádi používáte v interiéru či na balkoně jako dekoraci, přitahujete si dokonce nemoc.

Trny nepatří dovnitř

Kaktusy, trnité a ostré keře, to vše je velmi nevhodné umisťovat do osobního prostoru, viz Odstavec s ostrými otrávenými šípy. Velkou službu vám však tyto rostliny prokážou, pokud je postavíte na stráž ven: k plotu, na okraj zahrady, případně na parapet okna či zábradlí, pokud žijete v bytě. Trny chrání před nebezpečím zvenčí. Uvnitř by se mohly obrátit proti vám a zapříčinit vám bolesti hlavy či nemoci.

Malé kulaté lístky symbolizují peníze

Pokud chcete zvýšit prosperitu a zlepšit svou finanční situaci, nezapomeňte si na balkon pořídit rostlinku s velkým množstvím malých kulatých lístečků, např. „štěstíčko“ (pokojová rostlina Soleirolia soleirolii neboli domácí štěstí). Na zahrádku si vysaďte keříky s drobnými kulatými lístky a pravidelně sestříhávejte do kulatého tvaru. Stejnou službu (prosperitu do života) vám přinese také bambus, který je ve feng-šuej velice populární! Přináší mnoho pozitivních změn do života a aktivuje prosperitu tam, kde se až dosud nedařilo.

Barvy a elementy

Na závěr si pojďme říct alespoň pár základních údajů k použití elementů a barev podle feng-šuej. Podle kompasu si zjistěte směr, kterým se nachází prostor, který chcete harmonizovat, a pak postupujte následovně:

VÝCHOD: Dřevo – zelená, modrá

JIH: Oheň – červená, oranžová

STŘED: Země – žlutá, terracota, hnědá, béžová

ZÁPAD: Kov  bílá, šedá, stříbrná, zlatá

SEVER: Voda  tmavě modrá, černá

Pokud je tedy váš balkon nebo zahrádka orientována na jih, podpořte ji vysazením červeně kvetoucích rostlin, případně doplňte oranžovou a žlutou barvou. Vyhněte se použití modré barvy, která je s ohněm v konfliktu.

Zahrádka či balkon směřující na západ pak vybízí k vysazení bíle kvetoucích rostlin a použití dekorací v kovových odstínech (šedá, bílá, zlatá a stříbrná) případně kruhovité tvary.

Na východě vám prokážou službu dřevěné dekorace a zvonkohry z bambusu, hnědé a zelené dekorace a žlutě kvetoucí rostliny. Vyhněte se bílé barvě a kovovým prvkům, které harmonii dřeva naruší kovovou čepelí.

Na severu použijte černé květináče a modré květiny. Dekorace se zvlněnými tvary připomínajícími vodu a vlnky. Vyhněte se červené barvě a všemu co symbolizuje oheň.

Zdroje: Lillian Too: Easy-to-Use Feng Shui,  www.helios-deco.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat