Prostreno.cz

Popel z krbu vám ještě báječně poslouží

Zbavovat se popela? Chyba! Vždyť si z něj můžete udělat domácí mýdlo. Využít se dá i při odstraňování olejových skvrn nebo nežádoucích pachů, které se k vaší nevoli usadily v lednici.

Každý, kdo má krb či krbová kamna, ví, že pohled do ohně zahřeje na těle i na duši. Můžete to potvrdit? Pak se nabízí otázka, co děláte s dřevěným popelem, kterého teď jistě nemáte málo. Už jste ho zkoušeli využít těmito způsoby?

Deodorant nejen pro lednici

Věděli jste, že popel je zásaditý, a to podobně, jako jedlá soda? To znamená, že celkem spolehlivě absorbuje nejen vlhkost, ale i nepříjemné a nežádoucí pachy. Zkuste ho nasypat na dno odpadkového koše. Nebo jeho adekvátní množství dejte do misky, kterou umístíte do lednice. Tento přírodní „deodorant“ se dá v podstatě položit kamkoli, kde to dvakrát nevoní – klidně i do málo větrané místnosti.

Odstraňovač olejových skvrn

Pokud bydlíte v domě, jistě k němu vede i příjezdová cesta. Ta je ve většině případů z asfaltu, betonu nebo zámkové dlažby. Ano, vypadá to hezky a nevyžaduje to přílišnou údržbu. Problém ale nastává, když z auta, které po ní jezdí, „něco ukápne“. Že je čistění odolných olejových skvrn pořádně o nervy? Nemusí to tak být. Přikryjte postižená místa zmíněným sypkým „materiálem“ a nechte ho několik hodin působit. Pak už ho stačí jen zamést – k vašemu překvapení nebude po skvrnách ani památka.

Odpuzovač slimáků

No dobře, letos tenhle zlepšovák už možná úplně nevyužijete, ale rozhodně na něj nezapomeňte, až udeří příští zahrádkářská sezona. To, co vám v kamnech po topení zbývá, totiž spolehlivě odpuzuje slimáky a další škůdce, které si brousí zuby na vaši úrodu, bylinky i okrasné rostliny. Popel na ně působí jako nebezpečné „vysoušedlo“, co jejich tělo zbavuje potřebných tekutin. Žádný div, že se nezvaným hostům nesmírně hnusí!

Základ pro výrobu mýdla

Pokud popel smícháte s vodou, získáte jednu za základních přísad pro výrobu domácího mýdla. Pak už zbývá jen přidat tuhý tuk, směs varem rozpustit, nalít do formy a nechat vychladnout a ztuhnout. Mimochodem, samotným popelem vyčistíte i připálené pánve a nablýskáte příbory a stříbrné šperky.

Zdroje: bobvila.com, fullservicechimney.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat