Prostreno.cz

Připálenou pánev i zamlžené brýle vyčistíte bramborou

Brambor není nikdy dost. A to při vaření i čistění! Dopřejte tuhle „kúru“ zašlému nádobí, příborům, šperkům, obrazovým rámům i dvířkům krbových kamen. Výsledek vás mile překvapí!

O kulinářské všestrannosti brambor asi není třeba zbytečně diskutovat. Dnes se na tuto vyhledávanou a chutnou plodinu tedy podíváme z trochu jiné strany. Už jste ji zkusili využít při úklidu a čištění věcí, které z nějakého důvodu ztratily svou krásu a půvab? Vycídit se s ní dá třeba tohle!

Připálená pánev není konec světa

At hodí kamenem ten, komu se při vaření někdy něco nepřipálilo. No, stane se! Kromě toho, že pracně tvořené jídlo končí v koši, bývá velkým problémem i znečištěné nádobí. Tak jistě, že bychom si představili i lepší náplň dne než drhnout z pánví a hrnců přiškvařené zbytky. Co to má společného s bramborou? Tenhle parťák obsahuje kyselinu šťavelovou, která je skvělým čistidlem, jež si poradí s nečistotami, rzí i spáleným nadělením. Úplně nejlepšího efektu se dočkáte v případě, že rozkrojenou půlku syrového kousku namočíte v prostředku na nádobí nebo ho poprášíte jedlou sodou. Touhle vychytanou „houbičkou“ půjde očista jako po másle!

Leštidlo, na které nedáte dopustit

Vylévat vodu po vaření brambor? To si příště raději rozmyslete. Copak jste neslyšeli o tom, že tahle tekutina je úžasným leštidlem veškerých stříbrných předmětů? Klidně do ní tak na hodinku ponořte příbory i šperky. Pak už je stačí jen osušit třeba papírovou utěrkou. Ona vůbec „bramborová voda“ nachází při leštění široké uplatnění. Klidně s ní dejte do pucu i pozlacené rámy obrazů. Nebo ji použijte při mytí „očouzených“ dvířek krbových kamen.

Už žádné zamlžené brýle

Nosit brýle a roušku? Sice nutnost, ale je to o nervy. Právě kvůli tomuto ochrannému prostředku obličeje se totiž skla často zamlžují, což je hodně nepříjemné a otravné. I s tím ale pomůže stará dobrá brambora! Její škrob takovým situacím předchází, proto s ní skla brýlí ošetřujte pravidelně.

Zdroj: thekitchn.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat