Prostreno.cz

Chryzantémy v podzimní zahradě nesmí chybět

V podzimní zahradě jsou chryzantémy (nebo také tzv. „listopadky“) naprostou nezbytností, protože bohatě a zářivě kvetou ještě dlouho poté, co se ostatní květiny odeberou na zimní odpočinek. Pokud tedy chcete mít zahradu celoročně obsypanou zářivými květy, a to i na podzim, s touhle kráskou nešlápnete vedle. 

Chryzantémy jsou rostliny milující slunce. Ačkoli technicky vyžadují pouze 6 hodin slunečního světla denně, čím více světla získají, tím lepší je jejich růst, kvetení a odolnost. Ovšem pozor, nemají rády spalující žár! Pokud tedy chryzantémy na zahradu vysazujete dříve než na podzim (nejraději mají teploty okolo 16 stupňů), zajistěte jim polostín, aby jim horké letní slunce neublížilo.

Odrůdy chryzantém

Existují doslova stovky druhů chryzantém – lišící se výškou, bohatostí kvetení, barvami, velikostí květů, typy květů (odrůdy s jednoduchými, poloplnými, plnými, pomponkovitými, sasankovitými, nebo dokonce lžičkovitými květy), a především také tím, kdy kvetou (tedy rané a pozdní). První nasazují poupata už koncem srpna, druhé až v průběhu podzimu, nejčastěji během října. Zatímco některé chryzantémy seženete spíše jako řezané rostliny, jiné jsou oblíbené jako hrnkovky do interiéru nebo na zahradu.

Podmínky pro pěstování

Jak již bylo zmíněno, chryzantémy vyžadují jasné rozptýlené světlo. Nevysazujte tedy v nízko položených, vlhkých a tmavých koutech zahrady. Chryzantéma kvete v reakci na zkracování dnů a prodlužování nocí, proto se rovněž vyhněte výsadbě v blízkosti pouličních světel nebo jiných nočních světelných zdrojů. Nejvhodnější teplota pro tuto rostlinu je okolo 16 °C. Při nízkých teplotách vydrží rostlina déle kvést.

Pravidelně zalévejte, substrát by nikdy neměl vyschnout. Pokud má rostlina zvadlé listy, příčinou je nedostatek vody. Sucho chryzantémy opravdu nemají rády! Poměrně náročné jsou chryzantémy i na výživu. Hnojení vyžadují především před rozkvětem. Chcete-li, aby rostlina vytvářela větší květy a nehledíte na jejich množství, doporučuje se jejich vyštipování. Stonek by neměl nést více jak tři poupata.

Přezimování

Když se na rostlině přestanou objevovat květy, nevyhazujte ji. Chryzantéma může přezimovat na světlém místě do jara, je však potřeba jí zajistit teplotu kolem 5–8 stupňů Celsia. Během přezimování zalévejte jen občasně. Takto zaopatřená vydrží chryzantéma až do jara, kdy ji počátkem dubna můžete znovu umístit na teplejší místo (kolem 12 stupňů) a navyšte i přísun vody.

Pokud máte rostlinu vysazenou v záhonu, a ne v květináči, nebojte, s trochou péče vydrží do dalšího roku i na zahradě. Ovšem zredukujte její nadzemní část o více jak polovinu. Jestliže nebude zima příliš tuhá, stihne zakořenit, pravděpodobně se ujme a další roky bude opět zdobit vaši zahradu. Nejde ovšem o příliš dlouhověký druh, navíc může v dalším roce překvapit zcela odlišným růstem – z kompaktní „koule“ plné květů se může stát až metrová rostlina. Profesionální zahradníci totiž používají při jejich pěstování speciální retardanty, tedy látky, které omezují růst do výšky.

Množení

Chryzantémy se dají poměrně snadno vysévat nebo můžete je můžete množit tzv. řízkováním. V průběhu dubna se odebírají koncové nedřevnaté řízky, které se po zakořenění – zpravidla v průběhu května – vysazují do pěstebních nádob. Stonky je potřeba naříznout šikmo, konec namočit do gelového nebo práškového stimulátoru a zapíchnout do směsi písku a rašeliny (v poměru jedna ku jedné). Řízky byste měli zpočátku rosit, aby si zachovaly optimální vzdušnou vlhkost a zajistit teplotu okolo 15–20 stupňů.

Zdroje: todayshomeowner.com, ceskestavby.cz, floranazahrade.cz





Celkem 2 komentářů

Pavel pospíšil
09.09.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat