Prostreno.cz

Hořčice má všestranné využití

Dávat si hořčici na vlasy? Nebo si s ní potírat namožené svaly a lehké popáleniny? To se přímo nabízí! A proč vám pomůže i při angíně?

Hořčici zná na vlastní chuťové buňky asi každý. Věřili byste tomu, že ji používali už obyvatelé starověkého Řecka a Říma? Název této žlutohnědé pasty pochází z latinského výrazu, který by se dal přeložit jako „hořící víno“, což o její chuti mnohé napovídá. Vážně ji ale zužitkujete jenom jako dochucující prostředek? Kdepak! Co všechno o hořčici možná nevíte?

Opora nejen pro srdce

Tato ingredience není jenom lahodná, ale i zdravá. Jejím základem jsou hořčičná semínka, která obsahují selen – minerál spojovaný s prevencí rakoviny i srdečních chorob. Nalézá se v nich také hořčík, který normalizuje tlak a posiluje kosti, přičemž je nezbytný pro svalové funkce. Konzumací hořčice se tedy můžete dočkat mnoha výhod. Nicméně nemusíte ji jen jíst. Dělat se s ní totiž dá i tohle…

První pomoc při popáleninách

Spálit se o troubu, horký hrnec nebo krbová kamna? To se stává. V těchto situacích nikdy nezapomínejte na zmíněný žlutohnědý zázrak, protože uklidňuje popáleniny všeho druhu, tlumí bolest, snižuje otoky a urychluje hojení. Mimochodem, i při bodnutí od hmyzu s ním postižené místo můžete potírat, zaručeně se vám uleví.

Spása při angíně

Angína má hodně nepříjemných symptomů a jedním z nich je protivné pálení v krku. Z hořčice se dá připravit účinné kloktadlo, které ho utlumí a ještě přispěje k léčbě. V případě nouze vmíchejte dvě polévkové lžíce do šálku teplé vody a přidejte špetku soli.

Už žádné svalové křeče

Možná jste to trochu přehnali se sportem, možná vám dala zabrat práce na zahrádce. Každopádně namožené svaly trpí a občasnou křečí to dávají jasně najevo. Co s tím? Sáhněte do lednice pro záchranné mazání – hořčici. Její složení uvolňuje nervový systém a značně přispívá k omezení svalových stahů.

Krásné vlasy? Samozřejmě

Přísada, bez které si párek či klobásu mnozí neumějí vůbec představit, je také skvělou maskou na vlasy. Ať jsou ty vaše suché, pomalu rostou, nadměrně vypadávají nebo mají lupy, tenhle parťák to rázně vyřeší! Stačí ho jen nanést, nechat pár minut působit a smýt vodou.

Zdroje: homewetbar.com, wikipedia.org





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat