Prostreno.cz

Spotřební lhůta bylin a koření není neomezená

Jak dlouho můžete skladovat sušenou bazalku nebo rozmarýn? A po jaké době raději vyhodit mletou skořici či celý hřebíček?

Ať už jste amatérský či hodně zkušený kuchař, pravděpodobně víte, že přídavek v podobě bylin a koření může představovat zásadní rozdíl mezi obyčejným jídlem a skutečnou specialitou. No vlastně – víc než to…

Benefity z talíře

Již mnoho výzkumů potvrdilo, že zmíněná přírodní dochucovadla kromě toho, že dodají barvu a zvýrazní chuť i vůni pokrmů, také podporují zdraví. Mezi účinky, o nichž se hovoří asi nejčastěji, se počítá snížené riziko rakoviny a srdečních chorob, posílení imunity, útlum zánětů i úleva při alergii. Některé druhy také stimulují činnost metabolismu, usnadňují hubnutí, harmonizují trávení nebo uklidňují při stresu. Pro příznivce alternativní medicíny jsou i toto důvody, proč mít kořenky a dózy stále plné. Jenže jak je to se spotřební lhůtou? Kolik měsíců či let tyto přísady vlastně vydrží v kondici?

Bylinky nejsou nesmrtelné

Tak jistě, záleží na formě i skladování. Z čerstvých bylinek určených pro rychlé zpracování se můžete těšit opravdu jen chvíli, zatímco z těch sušených podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) až tři roky. Týká se to zejména bazalky, oregana, tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu, kopru, petržele a koriandru. Stejné je to prý v případě máty, majoránky a šalvěje.

U mletého koření platí jiná pravidla

Trvanlivost mletého a „práškového“ koření bývá necelé dva roky. Alespoň tak ji uvádějí odborníci. 24 měsíců tedy s naprostým klidem můžete schraňovat zázvor, česnek, skořici, chilli, kurkumu, kardamom i papriku. Úplně nejdéle ze všech ale „přežijí“ ochucovadla, která jsou takzvaně „vcelku“.

Nemleté koření? To je držák!

Při správném uchovávání mohou nemleté druhy koření údajně vydržet i celé čtyři roky. O kondici celého pepře, kmínu, fenyklu, hořčičných semínek, koriandru a hřebíčku se tedy čtyři sezony obávat nemusíte. Stejně dlouhou dobu lze využívat i skořici – ovšem pouze tehdy, je-li v „celých tyčinkách“. Co se stane, když nebudete na spotřební lhůtu brát zřetel?

Přísady jen naoko

Bylinky ani kořeněné ingredience se nemohou „zkazit“. Tedy alespoň ne v pravém slova smyslu. Jen ztratí většinu své vůně, chuti i obsažených prospěšných látek. Teoreticky vzato je použít stále můžete, není totiž známo, že by to způsobilo nějaká zdravotní rizika. Ale nepočítejte s tím, že by takto „prošlé“ přísady jídlo nějak vylepšily. Pokud tedy poklady z kořenek a dóz už ani trochu nevoní, je to známka toho, že je nejvyšší čas se s nimi rozloučit.

Zdroj: healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat