Prostreno.cz

Netradiční zahušťování řídkých omáček a polévek

Dáváte si záležet na přípravě dokonalé polévky nebo omáčky, ale pořád se vám zdá řídká. Co s tím? Zahustěte ji tím, co máte po ruce. Mouka zdaleka není jediná, která vám s tím pomůže!

Stát se to může komukoli, i tomu nejlepšímu. Navzdory tomu, že vaříte podle receptu nebo letitých zkušeností, tohle jídlo nedopadlo podle vašeho očekávání, je příliš vodnaté. Jaké máte možnosti?

Mouka, či brambora

Univerzálním a nejběžnějším řešením je samozřejmě mouka, tedy pokud vás netrápí intolerance lepu. Tuk a mouka vytvoří jíšku (na díl mouky použijte díl tuku). Alternativně můžete přidat trochu vody přímo do syrové mouky, přičemž na každý šálek tekutiny přijdou asi 2 polévkové lžíce mouky. Rozšlehejte a přidejte do hrnce, dokud omáčka nebo polévka nezhoustne.

Pakliže mouku použít nechcete, navíc vaříte pouze menší množství, nastrouhejte do pokrmu syrovou bramboru. Je-li vaše omáčka smetanová, může být variantou i vajíčko. Aby se nesrazilo, dejte ho do menší mísy, odeberte trochu horké omáčky, rozšlehejte a žloutkovou směsí vylepšete svůj pokrm.

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob patří k bezlepkové alternativě, navíc jídlo zbytečně nezakaluje. Na každý šálek tekutiny v receptu budete potřebovat asi 1 polévkovou lžíci. Smíchejte kukuřičný škrob se stejnými díly vody a rozmíchanou kaši nalijte do hrnce. Na zdroji tepla neustále šlehejte, dokud se kukuřičný škrob nezapracuje a pokrm nezačne houstnout.

Rajčatová pasta

Nejlepší čas na přidání rajčatové pasty je na začátku receptu –⁠ zahřátím se uvolní esenciální oleje a zkaramelizují cukry. Pokud nemáte jinou možnost, zašlehejte ji do omáčky na bázi rajčat až ke konci. Její šťavnatější základ ovšem zužuje záběr použití.

Redukce

Máte-li nějaký ten čas navíc, redukujte kapalinu. Ovšem pozor, jak se kapalina odpařuje, koncentrují se i ostatní příchutě, s čímž je třeba počítat. Vzhledem k tomu, že redukce většího množství polévky nebo omáčky je zdlouhavá, část z celkového množství oddělte, dejte ho na pánev, tam nechte odpařit kapalinu a až potom výsledek vraťte zpátky na plotnu.

Zeleninová pasta

Škrobová zelenina – hrášek, fazole, brambory, dýně nebo celer patří k výborným zahušťovadlům. Jednoduše je orestujte nebo uvařte, rozmixujte a přidejte do svého jídla.

Zdroje: webmd.com, tasteofhome.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat