Prostreno.cz

Potravinový mol dokáže pěkně otrávit život v kuchyni

S potravinovými moly se zápolí opravdu těžko, což jistě potvrdí každý, kdo již někdy měl s těmito malými „prevíty“ co dočinění. I když uklidíte celou domácnost, vyhodíte veškeré kontaminované potraviny a vyklidíte všechny police i skříňky, stejně se za čas vrátí a boj může začít nanovo.

Někdy si je přinesete z obchodu společně s moukou, s rýží, luštěninami, strouhankou či těstovinami, jindy si najdou cestu z venku nebo od sousedů. Potravinoví moli (přesněji zavíječ moučný – Ephestia kuehniella) nepohrdnou téměř ničím, čímž se z nich stávají noční můry všech hospodyněk. Jakmile se u vás doma usídlí, je o zábavu postaráno. Jak se jich tedy opravdu účinně zbavit?

Základem je důkladný úklid

Nejprve spižírnu pořádně prolustrujte a najděte všechny potraviny, které moli napadli (poznáte je podle drobných pavučinek, někdy z nich budou moli přímo vylétávat), a vyhoďte je. Bez lítosti se také zbavte všech otevřených sypkých potravin, jako je mouka nebo rýže (a to i tehdy, když na pohled vypadají v pořádku). Celou spíži pak důkladně umyjte. Zkontrolujte i veškeré kouty, stěny skříněk, dveře, zárubně apod. Larvy mohou být kdekoli, ve hře na schovávanou je potravinový mol opravdový expert!

Postarejte se o to, aby jim vaše spižírna nevoněla

Pokud nechcete kontaminovat svou spižírnu chemickými postřiky, pomůže pár babských rad. Potravinový mol nemá rád vůni některých druhů koření, obzvláště bobkového listu, hřebíčku a pepře (případně levandule, pokud je zrovna její sezona). Zkuste tedy ve spižírně strategicky rozmístit pytlíčky nebo mističky se směsí uvedeného koření. Bitvu vám to sice ihned neukončí, ale rozhodně odpudí nové nezvané hosty, tudíž pokud jste opravdu spižírnu důkladně vyklidili a odstranili vešker ložiska vajíček, případně zámotky larev, je velice pravděpodobné, že na další moly již nenarazíte. Koření pravidelně vyměňujte cca jednou za měsíc.

Feromonové lepicí pásky

Velice účinným prostředkem k eliminaci molů jsou rovněž speciální lepicí pásky proti potravinovým molům. Ty obsahují feromon, který přirozeně vábí a účinně chytá dospělé (samčí) moly. Ti se pak na pásky přilepí a tím se přeruší reprodukční proces. Ovšem i toto opatření je vhodné provést až po důkladném vyklizení spižírny, protože tento prostředek spíše eliminuje „zapomenuté“ jedince, kteří se mohli během lustrování spižírny někam šikovně uklidit.

Důkladný systém uskladnění

Jakmile jste vytvořili strategické prostředí k obraně svého území, a to ideálně veškerými uvedenými způsoby, postarejte se o to, aby vaše námaha nevyšla vniveč. Uchovávejte tedy veškeré sypké potraviny v uzavíratelných dózách, nenechávejte ve spižírně otevřené pytlíky s moukou, těstovinami, rýží apod. Udržujte v policích čistotu. Pokud se vám po povrchu rozsype trocha mouky či rýže, polici důkladně očistěte a otřete, aby na ní nezůstaly žádné zbytky, které by mohly nalákat moly k dalšímu invazivnímu útoku.

Snižte teplotu

Pokud máte spižírnu v domě, kde máte možnost větrání okýnkem, využijte toho ke znepříjemnění podmínek vašeho nezvaného hosta. Potravinoví moli nesnášejí teplotu pod 13 °C. Při takové teplotě snížíte pravděpodobnost množení na minimum a váš boj bude o to účinnější a rychlejší.

Zdroje: ireceptar.cz, pasti.cz, pestujme.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat