Prostreno.cz

Dejte ve své kuchyni šanci pečené zvěřině

Lovecká sezona je v plném proudu, a pečená zvěřina je neoddělitelnou součástí podzimního jídelníčku mnohých domácností. Ne každá hospodyňka však zrovna plesá radostí, když se její muž vrátí domů s kusem divočáka. Úprava takového typu masa si totiž žádá poněkud jiný postup, než na co je většina kuchařinek zvyklá.

Zvěřina je přírodní potravina a maso volně žijící zvěře, tudíž je to znát na jeho specifickém „pachu“, který je potřeba překrýt šikovnou kombinací zeleniny a bylinek.

Proč byste měli dát zvěřině šanci ve vaší kuchyni?

Z nutričního hlediska má maso volně žijící zvěře spoustu výhod. Taková zvířata mají na rozdíl od komerčně chovaných dostatek pohybu a živí se pouze rostlinami v lese, žádnými průmyslovými krmivy. Díky tomu má jejich maso nižší podíl tuku, méně cholesterolu a více důležitých bílkovin a vitaminů. Pokud tedy ke zvěřině podáte lehkou přílohu, dostanete nutričně vyvážené jídlo, které splňuje veškeré normy moderního jídelníčku.

Je pro přípravu zvěřiny potřeba něčeho speciálního?

Při přípravě (například masa z divočáka) využijete zcela běžných bylinek a koření, které máte obvykle ve spíži. Než se tedy pustíte do přípravy, ujistěte se, že máte tzv. divoké koření: celý pepř, tymián, rozmarýn, bobkový list, nové koření, kmín. Chcete-li skutečně křehkou a šťavnatou pečeni, neobejdete se ani bez kvalitního pekáče s poklicí, ideálně z litiny.

Pak už pouze stačí zvolit, jakou chcete přílohu: K masu můžete přidat kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), která se ke zvěřině skvěle hodí a pomůže překrýt typický pach masa divoké zvěře, nebo můžete zkusit variantu s červeným zelím nebo jablky, brusinkami, případně pomeranči apod. Možností je celá řada. Pokud však patříte mezi začátečníky, zkuste to podle jednoduchého základního receptu, o který se s vámi podělíme.

Příprava

1 Maso z divočáka důkladně očistěte, zbavte jej zbytků srsti a omyjte vlažnou vodou.Přichystejte si litinový (nebo skleněný pekáč) s poklicí.

2 Dno pekáče vyložte nakrájenou kořenovou zeleninou v různém poměru (celer, mrkev, petržel), přidejte menší cibuli nakrájenou na kolečka a pár stroužků česneku rovněž nakrájených na malé kousky. Pokud se vám v lese podařilo nasbírat také nějaké hříbky, nakrájejte je na plátky a rozložte po povrchu zeleniny.

3 Na takto připravené zeleninové lůžko položte maso vcelku (v rozumném rozměru samozřejmě, tak, aby se vám vešlo do pekáče), které jste předtím obalili ve směsi bylinek a koření.

4 Maso nesolte, aby se během pečení nevysušovalo. Sůl si schovejte na poslední stadium pečení.

5 Uvelebený kus masa ještě ozdobte větvičkami rozmarýnu, tymiánu, přiložte pár bobkových listů a okolo rozhoďte několik kuliček nového koření a pepře.

Pečení

Základní příprava je vcelku snadná, jinak je tomu však s pečením. Ideální způsob je tzv. pomalé pečení. Pokud touto možností disponujete, máte vyhráno! Pokud však nemáte k dispozici hrnec či troubu uzpůsobenou na pomalé pečení, musíte si vystačit se svou intuicí a dobrým odhadem.

1 Maso podlijte trochou vody (nebo pivem, chcete-li), a vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

2 Pečte přibližně hodinu, poté ztlumte výkon na 150 stupňů, zkontrolujte stav vody v pekáči a případně ještě trochu podlijte.

3 Pečte další půl hodinku při nižší teplotě. Poté troubu vypněte a maso nechejte ještě půl hodinky dojít v teplé troubě.

4 Po upečení krájejte maso na plátky a podávejte se zeleninou pečenou společně s masem.

Zdroje: názor autora, myslivost.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat