Prostreno.cz

Vazelína má nespočet důmyslných využití

Že je vazelína dobrá jen jako „jelení lůj“? Ale kdeže. Urychluje hojení popálenin, zaceluje rozdvojené konečky a skvěle odličuje make-up. A jak může být užitečná domácím mazlíčkům?

Co je to vlastně vazelína? Ne, přírodní bio produkt v ní rozhodně nehledejte. Jde totiž o polotuhou směs minerálních olejů a uhlovodíků získaných z ropy. Složení se od doby, co se v roce 1859 zahájila její průmyslová výroba, nijak výrazně nezměnilo. Názory však ano. Zatímco v minulosti se na vazelínu často pohlíželo jako na něco škodlivého, dnes její používání schvaluje a doporučuje i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. V jakých situacích vám bude pomocnou pravou rukou?

Uspíší hojení ran

Odřeniny, lehké popáleniny, jizvy i další kožní poranění k životu zkrátka patří. Jak ale urychlit jejich hojení, které mnohdy jako by uvízlo na mrtvém bodě? To je přece snadné – použijte vazelínu! Hned z několika odborných studií vyplynulo, že je-li využívána správně, značně podporuje hojení. Teď se možná ptáte na ta důležitá pravidla bezpečnosti práce… Rána, kterou hodláte ošetřit, vždy musí být dobře vyčištěná a dezinfikovaná, jinak by v ní po nanesení zmíněného výrobku uvízly bakterie a jiné škodlivé patogeny, což by regenerační proces naopak zpomalilo.

Odlíčení bez slz

Stává se vám, že si u odstraňování líčidel pěkně popláčete, protože přípravky k tomu určené dráždí vaše oči? S podobným problémem se potýká hodně žen. I v tomto případě se ale můžete obrátit na jmenovaného mazlavého spojence. Navzdory jeho složení představuje skutečně šetrnou péči, která si hravě poradí i s voděodolným make-upem. Prokázal to americký výzkum publikovaný v magazínu The Journal of Emergency Medicine.

Manikúra bez nervů

Pokud na běžnou úpravu nehtů nedocházíte do specializovaného salónu, ale vystačíte si sami, věřte, že třeba při lakování vám vazelína ušetří spoustu času a nervů. Nebo občas štětečkem omylem „nemáznete“ vedle a při pokusu o nápravu si nezničíte celý nátěr? Skvělou prevencí je její aplikace okolo nehtových lůžek.

Další využití, která se hodí

Zima pomalu klepe na dveře, proto je třeba myslet i na domácí mazlíčky. Chraňte jejich tlapky před mrazem a popraskáním, vazelína je k tomu jako dělaná. Vy s ní zase můžete zacelit rozdvojené konečky, prodloužit si výdrž parfému nebo sundat „zaseknutý“ prsten. Také s ní nezapomeňte promazat vrzající dveřní panty a popraskané paty.

Zdroje: healthline.com, jem-journal.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat