Prostreno.cz

Slavnostní vánoční stolování

Každý z nás jistě rád vzpomíná na Vánoce svého dětství… na babičku a dědu, na tety a strýce, bratrance a sestřenice, a na ten báječný slavnostně prostřený stůl, ze kterého se linula překrásná vůně a my jsme hořeli nedočkavostí…

Ani ne tak nad těmi dobrotami jako spíše nad pozdějším rozbalováním dárečků. Nicméně ta prostřená tabule k tomu všemu vždy patřila a patří i dnes, bez ní by to přece vůbec nebylo ono!  Dnes už se na to všechno díváme úplně jinak. Samy už jsme mámy, tety, babičky anebo jen milující ženy, které zkrátka chtějí o Vánocích potěšit své blízké.

Pokud máte chuť vytvořit si skutečně tradiční Vánoce tak, jak je dělávaly naše tety a babičky, a vrátit se tak o několik let zpátky v čase a zavzpomínat na ty krásné chvíle strávené v pokojném tradičním vánočním duchu, můžete se inspirovat následujícími tipy a radami na tradiční vánoční stolování. 

Barevná nálada

Jednou z nejdůležitějších záležitostí svátečního stolování je to, v jakém duchu a v jakém barevném provedení chcete celé stolování pojmout. I když se Vám tato otázka může zdát zbytečná, nebo snad dokonce přehnaná, rozhodně byste neměli estetickou stránku stolování podceňovat. Zvlášť pokud jde o tak výjimečný večer, jakým ten štědrovečerní bezesporu je… Vždyť se na něj také těšíme celý rok! 

Zkontrolujte, zda máte doma vše, co budete potřebovat

vánoční ubrus

látkové ubrousky

držáky na ubrousky

talíře – máte kompletní servis pro daný počet hostů?

mísy na servírování pokrmů – při tom vždy také promyslete, jakým způsobem pokrmy na stole rozložíte a zda máte servírovacích mís dostatek

příbor – bude dost na každý chod a pro každého hosta?

květy, ovoce či něco zeleného – někdy stačí zajít na zahrádku nebo použít domácí zásoby květin v květináčích 

různé ozdoby

Jak na to

Vše zkuste ladit do jedné barvy, tónu nebo stylu. Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více. A pokud si vše dopředu naplánujete a promyslíte, budete mít méně stresu a přípravy vám půjdou lépe od ruky. 

Nevstávat od stolu

Už naše babičky připravovaly stůl tak, aby nemusely od něj během večeře vstávat. Říkalo se totiž, že ten, kdo od stolu vstane, za rok již k němu nezasedne. Bohatost a hojnost stolu dávala lidem naději, že i následující rok bude bohatý.

Rozplánování času hraje roli

V den, kdy plánujete rodinnou večeři, začněte dřív než obvykle. První na programu dne je samozřejmě pečení pečiva. Je totiž zapotřebí zadělat na těsto, a během kynutí máte alespoň čas na předpřípravu stolu.

Vyžehlete ubrus a látkové ubrousky. Poté se pusťte do středové dekorace stolu – ta totiž udává celkovou „náladu stolování“. Ovšem pokud již nyní s jistotou víte, že budete mít při stolování všechna jídla na stole a ozdoby by vám jenom překážely, tuto část vynechte. Vytvořte si jen drobné květinové ozdoby, nebo jednoduše naplňte mísy ovocem a ořechy. Ovoce je totiž krásné a zdobné samo o sobě! 

Vánočka symbolizuje rodinné pouto

Pokud si chcete připravit skutečně klasický a tradiční vánoční stůl, neměla by na něm chybět vánočka. Ta totiž symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z 9 copů. Každá rodina má svůj recept, někdo přidává sušené ovoce, někdo oříšky, a někde připravují zcela obyčejnou bez jakékoli náplně. 

Ať už se tedy rozhodnete pro jakoukoli výzdobu nebo styl stolování, nezapomeňte na to nejdůležitější: Vánoce jsou svátky pokoje, štěstí a radostného očekávání! 

Zdroje: tinajedoma.eu, kitchenaid.cz, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat