Prostreno.cz

Hlavně přežít silvestra bez újmy

Silvestrovské oslavy se občas umí pěkně zvrtnout, svoje o tom ví mnoho z nás. I přesto, že další den klejeme jak námořníci a dušujeme se, že příští silvestr už to s alkoholem tak přehnat nesmíme, nezřídka se další rok celý scénář opakuje (mnohdy i s bonusy navíc).

O silvestrovském večeru se zkrátka často stane, že pijete o něco více alkoholu než je u vás obvyklé, a proto, pokud chcete mít první den nového roku v paměti i jiné vzpomínky než pořádný bolehlav a nevolnost, řiďte se několika užitečnými tipy, o které se s vámi podělíme.

Chce to správné jídlo

Než si dopřejete první silvestrovský drink, chce to mít v žaludku pevný základ. Není žádnou novinkou, že pokud se před pitím alkoholu dobře najíte, negativní účinky alkoholu se značně sníží.

Bohužel neexistuje žádné jídlo, které by kocovině spolehlivě zabránilo, ale kompletní jídlo s kvalitními sacharidy, libovými bílkovinami a zeleninou rozhodně neuškodí.

Velice vhodná jsou údajně například vejce, losos, případně ovesné vločky nebo banány. Naopak se před konzumací alkoholu vyhněte kořeněným jídlům, čokoládě, sladkostem, syceným nápojům a kofeinu.

Každý drink důkladně zapijte

Pravidlo: „1 sklenice vody na 1 drink“ se rozhodne vyplatí nepodcenit. Dehydratace je totiž nejčastější příčinou nesnesitelné bolesti hlavy na druhý den. Pokud tedy do sebe vyklopíte skleničku vína, martini či míchaného drinku, nezapomeňte si před objednáním další rundy dopřát také skleničku vody.

První pomoc na nočním stolku

Spoustu nepříjemností si také můžete ušetřit, pokud si na nočním stolku nachystáte nějaké ty „bojovky“.

Například láhev Sprite. Pokud se z ní před spánkem trochu napijete, budete se ráno cítit lépe, alespoň to tvrdí čínští vědci. Tento nápoj totiž údajně podporuje rozklad acetaldehydu (vedlejšího produktu alkoholu), který bývá příčinou nevolnosti, zvracení a bolestí hlavy.

Nezapomeňte ani na velkou sklenici vody, kterou vypijte ihned po probuzení. Pomůže vám zmírnit následky dehydratace a dost možná se díky ní zcela vyhnete bolesti hlavy.

Myslete dopředu (než přestanete myslet)

Než vyrazíte na noční oslavu, měli byste mít plán, jak se bezpečně dostat domů. I když jdete ven s přáteli, můžete se v určité chvíli nečekaně rozejít, a proto je zásadní mít záložní plán.

Ostřílení pařmeni také dobře znají pravidlo: Nikdy neodkládej klíče. Možná si myslíte, že jsou ve vaší kabelce nebo bundě v bezpečí… Během večerní zábavy je ale můžete ztratit nebo někde při lovení peněženky vysypat… v kapsách u kalhot (ideálně se zapínáním) budou o dost lépe zabezpečeny, a možnost, že budete spát na prahu svých dveří, se sníží na minimum. 

Pokud jste mimo domov

Pokud jste ubytováni v hotelu, vyfoťte číslo svého pokoje a nastavte jej jako pozadí telefonu. Případně umístěte špendlík na mapu a udělejte si screen shot. Může se vám to hodit při hledání místa, případně vysvětlování taxikáři, kam že to má vlastně jet. Nejprve se však ujistěte, že je váš telefon chráněn heslem!

Zdroje: healthline.com, dama.cz, onlinefitness.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat