Prostreno.cz

Prodlužte trvanlivost koupených malin, jahod i borůvek

Koupili jste si v obchodě jahody, ale nějak rychle se vám zkazily. A stejný osud potkal i borůvky! Chcete znát trik, jak tomuhle zabránit? Hlavní role se ujme bílý ocet.

Že si na malinách, borůvkách a jahodách můžeme pochutnávat jen v průběhu jejich letní sezony? Ale kdeže. Rozhlédněte se v supermarketu, kde jsou plastové vaničky s tímto šťavnatým obsahem k mání i teď, když venku panují třeskuté mrazy. A to je velká výhoda!

Sladkost, která páchá dobré skutky

Zmíněné plody mají celou řadu zdravotních předností, což výživoví poradci zmiňují neustále. Pokud jde o maliny a jahody, spojují se zejména s prevencí i léčbou diabetu, sníženým rizikem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, lepší pamětí nebo útlumem zánětů. Připisují se jim i zásluhy v podobě normalizace krevního tlaku a omezené pravděpodobnosti srdečního selhání. Taktéž prý podporují trávení, bojují proti infekcím močových cest a předcházejí rakovině. Co se týče prospěšnosti, za těmito červenými „medikamenty“ nijak nezaostávají ani fialové bobule.

Ani sousto nazmar

Ať už jde o borůvky kanadské či „obyčejné“, i tady je dlouhý seznam benefitů. Tyto malé poklady mají nízký obsah kalorií, ale vysoký podíl cenných látek, a to včetně širokého spektra antioxidantů. Díky tomu chrání DNA buňky před poškozením, zpomalují proces biologického stárnutí, regulují škodlivý cholesterol a působí proti depresím. Nedá se jim odepřít ani to, že stimulují mozkovou činnost, regenerují svaly po náročné fyzické aktivitě a navozují dobrou náladu. Kupujete si všechny tři jmenované potraviny, ale zoufáte si nad tím, že v lednici nevydrží příliš dlouho? Můžete to změnit.

Pozor, ocet přichází na scénu

Ještě před tím, než tyhle dobroty uložíte do chladu, je na pár minut nechte namočené ve vodě, do níž přidáte i trochu bílého octa. Po ukončení lázně je nechte okapat nebo je jemně osušte papírovou utěrkou. A rovnou si utrhněte další, protože jednu či dvě takové „podložky“ umístěte i na dno uzavíratelné nádoby, ve které borůvky, maliny nebo jahody ubytujete. Značně tím prodloužíte jejich čerstvost a trvanlivost, takže budete mít na spotřebu trochu více času.

Zdroj: 1mhealthtips.com, everydayhealth.com, healthline.com





Celkem 8 komentářů

Jana
05.06.2022
Daniela Benediktovautky
25.01.2022
deizi
23.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat