Prostreno.cz

Rostlinné občerstvení v podobě jedlých dekorací

Jak asi chutná ibišek, fialka nebo karafiát? Víte, co? Vyzkoušejte to na vlastní jazyk! Třeba vás potěší i to, že tohle rostlinné občerstvení může zregulovat cholesterol, ulevit při revmatismu a posílit imunitu.

Americký botanik Luther Burbank kdysi řekl, že květiny udělají lidi vždy lepšími, radostnějšími a prospěšnějšími, protože jsou slunečním svitem, jídlem a lékem pro duši. Podobný názor měli před mnoha tisíci lety zřejmě i Číňané, Řekové a Římané, kteří je ke kulinářským účelům využívali zcela běžně. Necháte se inspirovat? Které konkrétní rostliny mohou potěšit oči, žaludek i zdraví?

Ibišek nejen na čaj

Ibišek můžeme obdivovat v mnoha různých barvách a velikostech, vytváří tedy zajímavý dekorativní prvek domova i přilehlé zahrady. Už jste ho ale zkusili konzumovat? Jeho lístky se dají přidat do salátů, ale připravíte si z nich i lahodný čaj. Poskytnou vám cenné antioxidanty, jež pomáhají předcházet nemocem způsobeným škodlivými volnými radikály. Přispívají i k normalizaci krevního tlaku a regulaci „špatného“ cholesterolu, přičemž podporují činnost jater. Doporučují se dokonce i při hubnutí.

Fialka? Lékárna v květináči!

Fialka není příliš náročná, vyžaduje vlastně jen dostatečnou zálivku a rozptýlené sluneční paprsky. Ideální místo k jejímu ubytování je parapet východního nebo severozápadního okna, pod kterým ovšem netáhne – na průvan bývá extra citlivá. Tato voňavá a vizuálně atraktivní ingredience se používá do čajových směsí, želé i k výrobě sladkých dezertů. Lidoví léčitelé zastávají názor, že zastavuje bolesti hlavy, urychluje léčbu chřipky, ulevuje při revmatoidní artritidě a povzbuzuje imunitu. Rovněž se domnívají, že i pouhá inhalace uklidňuje pocuchané nervy.

I karafiát zachutná

Karafiát neboli hvozdík se do Evropy dostal na přelomu 11. a 12. století. Věřili byste tomu, že i on je ke konzumaci vhodný? Jako účinné diuretikum na něj sázely už starověké aztécké kultury, pro které byl i spolehlivou medicínou na nevolnost. Kdysi se karafiáty hojně využívaly k dochucení vína a ostatních alkoholických nápojů. Příznivci bylinné medicíny tvrdí, že karafiátový čaj poskytne úlevu při stresu a snižuje horečky. Vnější aplikace prý zastavuje tvorbu lupů.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21314460/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20018807/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678781/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat