Prostreno.cz

Skladování různých druhů ovoce pohromadě zkracuje jejich trvanlivost

Ne všechny druhy ovoce můžete skladovat vedle sebe v koši nebo misce. U některých hrozí, že se zkazí mnohem rychleji. A platí to především u jednoho ovoce.

Skladování různých druhů ovoce dohromady v jedné misce šetří místo a miska vypadá esteticky a krásně na pohled. Existuje však určitý druh ovoce, který byste měli skladovat nejlépe samostatně: jablka. Oblíbené ovoce může způsobit, že ostatní ovoce v misce dozraje rychleji, a možná se dokonce zkazí.

Proto byste měli jablka skladovat odděleně

Jablka vylučují dozrávající plyn nazývaný ethylen. Díky tomu ovoce, které s ním přichází do kontaktu, dozrává rychleji. Jako rostlinný hormon také pomáhá při vývoji květin a umožňuje růst bakterií a semen. Kromě jablek uvolňuje stejný plyn také mučenka, meruňky a broskve.

Pokud jste si koupili zelené banány a chcete, aby dozrávaly rychleji, můžete samozřejmě účinek ethylenu využít ve svůj prospěch.

Pokud nechcete skladovat jiné ovoce spolu s jablky, existuje mnoho řešení. Můžete si například pořídit dva různé koše na ovoce, nebo ovoce skladovat v patrových miskách. Na banány existují také speciální stojánky s háčkem.

Důležité tipy pro skladování jablek

Aby jablka zůstala dlouho čerstvá, je důležité, abyste je skladovali na tmavém a chladném místě s vysokou vlhkostí, například v suterénu. Pokud v suterénu nemáte dostatečnou vlhkost, můžete vedle skladovaných jablek umístit misku s vodou. Vzduch v suché místnosti znamená rychlejší scvrkávání jablek.

Je také důležité, aby jablka neležela jedno na druhém, ale umístili jste je vedle sebe, jinak se na nich může rychle tvořit plíseň. Dřevěné bedýnky, které mají otvory na dně a na boku, jsou vhodnými úložnými prostory. Pokud neplánujete jablka uchovávat delší dobu, ale počítáte s rychlou konzumací, můžete je také skladovat v chladničce.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat