Prostreno.cz

Pěstování hortenzií na zahradě

Jak by někdo mohl přehlédnout obrovské, košaté a neustále se měnící květy hortenzií? Jestli je nějaká květina, která spolehlivě zaujme každého kolemjdoucího, dokáže vykouzlit na tváři obdivný výraz a úsměv, pak je to rozhodně hortenzie. Kochat se jimi můžete v modré (pokud rostou v kyselé půdě), růžové (půda s větším množstvím vápna) nebo bílé barvě. Poslední barevná varianta připomíná velké nadýchané sněhové koule, a jedná se o velmi oblíbené květy pro svatební dekorace.

Hortenzie jsou nejen krásné, ale také se snadno pěstují a jsou vcelku odolné vůči většině škůdců a chorob. Na výběr je z mnoha odrůd, takže si určitě najdete tu, která je pro vás pravá.

Pěstování hortenzií

Většinu druhů hortenzií lze pěstovat na plném slunci nebo v polostínu. Nicméně nedá se říct, že by milovaly extrémně horké teploty, proto se je snažte umístit do oblasti, kde si mohou užít odpolední stín. Co se týče typu půdy, preferují bohatou, vlhkou půdu, ve které se však nezdržuje přebytečná voda. Před výsadbou je rozhodně dobré obohatit půdu kompostem. Samotná výsadba hortenzie by měla být provedena na jaře, jakmile pomine hrozba mrazu. Po výsadbě důkladně zalijte a můžete přidat vrstvu mulče.

Jak o hortenzii pečovat

Fajn, zasazeno máte, teď už se jen těšit na ty krásné bohaté květy, že? Chcete-li, aby s vámi hortenzie kamarádila a odměnila vás svými okouzlujícími květy, je potřeba jí dodávat dostatek vláhy. Koneckonců má to i v názvu (Hydrangea). Voda je tedy důležitým faktorem při péči o tuto rostlinu, proto si ohlídejte, abyste jí dopřáli vydatnou zálivku alespoň jednou týdně (obzvláště v teplém a suchém počasí, kdy můžete zálivku provádět i častěji dle potřeby). Zalévejte dešťovou vodou, aby měly vaše hortenzie modrý nádech. Má jiné Ph než kohoutková voda.

Přesazování a hnojení

Občasné přihnojování (jednou nebo dvakrát ročně) na jaře nebo v létě jim rovněž velmi prospěje. Používejte však pouze přípravky určené pro pěstování hortenzií, kde jsou veškeré živiny v optimálním poměru. Hortenzie lze také snadno přesadit, ovšem mělo by být provedeno pouze během vegetačního klidu (tedy na podzim nebo v zimě).

Jak je to s barvami květů?

Barvu květů u hortenzií můžete změnit z růžové na modrou požitím hnojiva s nízkým obsahem fosforu a vysokým obsahem draslíku. Případně můžete rostlinu pěstovat v květináči s vřesovištním kompostem bez rašeliny a zalévat dešťovou vodou, aby květy zůstaly modré.

Změna květů hortenzie z modré na růžovou je složitější. Budete muset zvýšit pH přidáním dolomitického vápna. Je rovněž docela běžné, že se na jedné rostlině vytvoří několik různých barevných květů, zejména v prvním roce růstu.

Jak prořezávat hortenzie

Hydrangea macrophylla (hrotenzie velkolistá) a Hydrangea serrata (hortenzie pilovitá). Prořezávejte v polovině jara. Květy se u těchto odrůd tvoří na starších stoncích, proto je nesestřihávejte příliš. Jinak byste přišli o květy, a to by byla škoda. Staré květy se tradičně nechávají přes zimu, protože chrání nové pupeny tvořící se pod nimi. Po zimě odřízněte hlavičku květu těsně nad poupaty, která se tvoří pod starým květem. Zde se budou tvořit nové květy.

Hydrangea paniculata (Hortenzie latnatá) a Hydrangea aborescens (Hortenzie stromkovitá)

Tyto dva druhy hortenzií vytvářejí květy na novém dřevě, což znamená, že je můžete ořezat a zkrátit dle libosti hned brzy zjara, aniž byste přišli o květy. Loňský růst seřízněte zpět na zdravou kostru, která je vysoká mezi 30 cm a 60 cm, v závislosti na tom, jak vysokou rostlinu chcete mít. Seřízněte těsně nad párem zdravých pupenů na každém stonku. Další druhy seřezávejte podle odborných doporučení pěstitelů.

Zdroje: www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-hydrangeas/, www.gardeningknowhow.com/ornamental/shrubs/hydrangea






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat