Prostreno.cz

Pravda o nutnosti namáčet fazole

Fazole jsou nutriční elektrárnou, která by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět. Dáváte je před tepelnou úpravou do vody? A víte, proč je to tak lepší?

Tak jistě, u někoho nemají dobrou pověst, neboť bývají nechvalně známé pro svůj plynný účinek na trávicí systém. Jenže tohle člověk fazolím i odpustí – navíc velmi rád. Ony totiž mají spoustu zdravotních pozitiv, o které je škoda se připravit. Patří k veganským zdrojům bílkovin, železa, vápníku, draslíku a zinku, červené fazole, a pinto fazole se dokonce řadí mezi potraviny s nejvyšším obsahem antioxidantů. Už jen proto stojí za to přidat si je na svůj jídelníček. Ale v jakém stavu?

Sušené versus namočené

Sušené fazole mají vynikající nutriční profil, ale může být prospěšnější, když se před přípravou namočí, a to na několik hodin či přes celou noc. Voda je změkčí, ale také jim něco vezme. Fazole jsou bohaté na železo a aminokyseliny, třeba kyselinu fytovou. Jenže právě ona narušuje vstřebávání zinku, bílkovin a železa. Tím, že se fazole ponoří do vody, dojde ke snížení koncentrace této kyseliny. (Obecně platí, že po 12 hodinách ve vodě klesne množství kyseliny fytové na pouhých 9 %.)

Kratší vaření jako bonus

„Mokré“ fazole se snadněji žvýkají a jsou stravitelnější, protože po namáčení změknou a zjemní se, tolik nenahrávají nadýmání a plynatosti a zároveň zkracují dobu vaření. Také u nich dojde k eliminaci obsahu taninů a polyfenolů. Tanin je mikroživina, která je součástí polyfenolů, jež na sebe, stejně jako v případě kyseliny fytové, váže kladně nabité minerály, jako je železo, bílkoviny a zinek. Vinou toho jsou uvedené minerály nedostupné pro absorpci, což je velká škoda. (Významné snížení obsahu polyfenolů ve fazolích může být patrné již po třech hodinách namáčení.)

Které koření použít?

Proto sušené fazole přeberte, dejte je do hrnce a zalijte vodou. Takto ponechte 8 až 24 hodin. Následně fazole dobře propláchněte a povařte je v čerstvé vodě.  Pro zvýraznění chuti můžete přidat česnek nebo cibuli. Fazole vždy jezte se snadno stravitelnými přísadami a naopak je nekombinujte s plynotvornými potravinami, jako je brokolice či růžičková kapusta. Pokud použijete fenykl, zázvor, kurkumu, kmín či koriandr, ulehčíte svému trávení. Co se týče rozmanitosti receptů, kreativitě se meze nekladou.

Zatímco chilli a dušené maso mohou být první jídla, která vás napadnou ve spojitosti s fazolemi, věřte, že existují i ​​​​jiné recepty, které vás zaujmou. K nim patří třeba sladké koláčky z černých fazolí. Už jste je zkoušeli?

Zdroje: www.healthifyme.com, www.realsimple.com, www.wikipedia.org





Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat