Prostreno.cz

Pronajmutí zařízeného, nebo nezařízeného bytu? Jaké jsou výhody?

16.01.2023 | Tipy a triky

Hledáte byt k pronájmu? Nejste si jistí, zda je pro vás lepší zařízený, nebo nezařízený byt? Nejste si jistí, jak si správně vybrat?

Nemusíte se o výběr starat sami! Využijte služeb realitního makléře, který vám s výběrem vhodného bytu pomůže na základě vašich přání a potřeb! Díky projektu Realiťák roku, jež se zaměřuje na celorepublikové hodnocení makléřů, najdete na jednom místě ty nejlepší realitní makléře, a máte tak jistotu erudovaných služeb od odborníka na správném místě! Víte proto předem, že vám pomůže zařídit ten nejlepší nájem.

Co čekat od pronájmu bytu?

I když se rozhodnete využít při hledání vhodného bytu k pronájmu služeb realitního makléře, měli byste si některé věci ohlídat sami. Nejedná se jen o to, zda vám bude byt vyhovovat dispozičně, cenou nebo lokalitou, ale i podmínkami nájemní smlouvy. Ta sice podléhá občanskému zákoníku, ale je zde řada náležitostí, které jsou předmětem smlouvy a vám by do budoucna nemusely vyhovovat.

Jedná se především o to, zda budete plátcem a odběratelem služeb vy nebo pronajímatel. Dále pak o vytyčené povinnosti k údržbě bytu, o které se budete muset starat vy, jako jsou třeba drobné opravy apod. Vše by mělo být ze smlouvy jasné bez dalšího nutného ústního vysvětlování, případně trvejte na zanesení dodatku do smlouvy.

Jen se nebojte, že pokud byste se rozhodli využít služeb realitního makléře, ztrácíte možnost si byt hledat i sami. Pokud vás nějaký byt zaujme řekněte o tom svému makléři a on pronajímatele osloví za vás. A jak hledat byt? Nejlepší cestou je samozřejmě internet, zkuste si zadat třeba dotaz pronájem bytu Brno a hned máte z čeho vybírat!

Je pro vás vhodný zařízený, nebo nezařízený byt?

Jednou z otázek, která zajímá každého dobrého realitního makléře je, zda hledáte zařízený, nezařízený nebo částečně zařízený byt. Každá z těchto voleb má své výhody a nevýhody, jež jsou při výběru bytu k pronájmu stěžejní.

Jaké výhody a nevýhody přináší nezařízený byt?

Za nezařízený byt se považuje byt, kde najdete pouze základní vybavení, a to umyvadlo, dřez, WC, sprchový kout, vanu, kuchyňskou linku se sporákem. Ostatní místnosti jsou pak zcela prázdné.

Velkou výhodou pro nájemníka je v tomto případě nižší nájemné a svoboda při vybavení bytu, která se hodí především, pokud máte vlastní nábytek. Na druhou stranu, pokud se do takového bytu stěhujete jako do prvního samostatného bydlení, je vybavení domácnosti finančně náročné. O nezařízené byty mají zpravidla zájem nájemci, kteří hledají dlouhodobý pronájem.

Jaké výhody a nevýhody přináší zařízený byt?

Za zařízený byt se pak považují byty, do kterého se zájemce může rovnou nastěhovat a nemusí vůbec nic řešit. Jedná se tak o volbu vhodnou především pro lidi, kteří nechtějí investovat čas ani finance do vybavování bytu. Tyto byty jsou vhodné jak k dlouhodobému bydlení, tak i krátkodobému pronájmu.

Nevýhodou pro nájemníka pak bývá zpravidla vyšší nájemné, ale i nemožnost uzpůsobit si bydlení vlastním potřebám a představám. Navíc nájemník zodpovídá za poruchy a poškození veškerého vybavení domácnosti.

Kompromisem může být částečně vybavený byt

Pokud se nechcete vzdát své postele, gauče či jiného vybavení, ke kterým máte vztah, může být vhodnou variantou i částečně vybavený byt. Zde se na poskytnutém vybavení domácnosti domluvíte s pronajímatelem a zanesete jej do předávacího protokolu. Sám majitel si pak zajistí uskladnění nadbytečného vybavení a přebírá zodpovědnost za jeho poškození při dlouhodobém uložením sám na sebe.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat