Prostreno.cz

Tipy pro zpestření snídaně

Nudí vás snídaně? Dodejte jim trochu pestrosti a šmrncu! S těmito tipy vás budou bavit jako nikdy předtím!

První ranní jídlo udává tón zbytku vašeho dne. Vyvážená snídaně může usnadnit výběr jídla v pozdějších chvílích a dodá energii na celé dopoledne. Platí, že snídaně rozhodně nemusí být fádní, jednotvárná a nudná. Vlastně je vhodnou příležitostí k experimentům všeho druhu. Díky čemu je pokaždé zábavná a jiná?

Zásobte se různými polevami

Kaše je skvělá volba. Jejím základem je obilí, quinoa, žito, pohanka, hnědá rýže nebo třeba ječmen. Přemýšlejte o kaši nebo obilovinách jako o neutrálním základu a ten zpestřete polevou – medem, čokoládovým či agávovým sirupem. Vše dolaďte ořechy a semínky, čerstvým, sušeným nebo mraženým ovocem a kořením, jako je muškátový oříšek, skořice a zázvor.

Zkuste slanou kaši

Kdo říkal, že snídaně nutně musí být sladká? Použití sušených bylinek a koření je zdravější než přidání soli – a jako doplněk se hodí zelenina, jako je špenát, hrášek či houby. Představte si to jako ovesné rizoto!

Propašujte cuketu a mrkev

Pro mix sladkého a slaného nahraďte část ovesné kaše syrovou nastrouhanou cuketou. Přidejte ji k neuvařenému ovsu a vařte jako obvykle. Zelenina vaši porci zvětší, ale je energeticky méně náročná, takže je to dobrá volba, pokud se snažíte zhubnout. Ovšem nastrouhaná mrkev a máslová dýně také splní své!

Vsaďte na frittatu

Frittata je italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je možné vmíchat nejen zeleninu, bylinky a různé druhy sýrů, ale také těstoviny a další ingredience. Konzumuje se i za studena. Už jste někdy jedli květákovou či houbovou frittatu?

Proměňte svůj toast

Toast má v nabídce snad každá kavárna, což ukazuje na rozmanitost této snídaně. Zatímco bílý toast s máslem a přeslazeným džemem není ideální každodenní volbou, celozrnný chléb, nízkotučný měkký sýr, popřípadě dobrá pomazánka z něj činí skvělou snídani. (Vynechejte máslo ve prospěch pomazánky s nenasyceným tukem.)

Nebojte se tortill

Pokud máte rádi rozmanitost, zařaďte na svůj jídelníček anglické muffiny, pitta chleby, a dokonce i tortilly a wrapy. Přidejte také bílkoviny, aby bylo vaše jídlo vyvážené. Ty najdete ve vejcích, jogurtech, konzervovaných sardinkách a podobně. Jídlo spíš grilujte, nesmažte, zároveň si vybírejte raději štíhlou než prorostlou slaninu.

Zdroje: www.bhf.org.uk, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat