Prostreno.cz

Příprava perfektního základu pro pizzu

Mouka, sůl a droždí – co mají tyto jednoduché ingredience společného? Tvoří dokonalý základ každé měkké a nadýchané pizzy! Pro báječný výsledek je však toho třeba mnohem víc. Nepodceňujte hnětení těsta!

Aktivní sušené droždí, vysoce kvalitní všestranná mouka a filtrovaná voda jsou základní ingredience, které potřebujete pro měkké a nadýchané těsto. Snažte se používat studenou filtrovanou vodu bez nečistot, přebytečných solí a minerálů. Pak vaše pizza bude dechberoucí. Tedy pokud dodržíte ještě další pravidla.

Správná mouka

Klíčovou složkou těsta na pizzu je mouka. Druh, který použijete, může mít významný vliv na konečný produkt. Všestranná (všeúčelová) mouka bude stačit, ale pokud chcete dosáhnout lepší struktury děr a textury těsta, doporučuje se mouka typu 00, tedy nejjemnější mletá mouka.

Hnětení

Struktura pizzy je značně ovlivněna tím, jak je hnětena. Jakmile spojíte všechny základní komponenty do jedné koule, hněťte těsto 10 minut, a to oběma rukama, dokud nebude pevné a pružné. Potom, pro kontrolu, konečky prstů zapíchněte přímo dovnitř. Těsto je připraveno kynout, když se prsty pomalu odrazí. Pokud ne, hněťte ještě další 2–3 minuty. Následně těsto dejte do mísy vytřené lžičkou oleje, přikryjte jej, aby neosychalo, a nechte na teplejším místě asi 45–60 minut.

Tvarování

Vykynuté těsto vytlačujte od středu ven, a přitom ho roztahujte prsty. Pokračujte, dokud nevznikne kulatý a tenký základ pizzy. (Měli byste měli být schopni vidět skrz základnu, když ji podržíte proti světlu.) V každém případě se nenechte odradit, pokud vaše pizza nemá dokonalý tvar. Učený z nebe nespadl a s trochou praxe se to jistě brzy zlepší.

Pečení

V běžné troubě zpravidla neupečete pizzu na větší teplotu než 250 stupňů Celsia. Platí, že čím víc můžete troubu zahřát, tím kratší dobu se bude pizza péct a tím víc vám bude chutnat. Vytvarované těsto přitom musí jít co nejrychleji „do tepla“, aby již dál nekynulo. Pomažte ho vybranou omáčkou (ideálně rajčatovou s česnekem, cibulí a oreganem), obložte dle preferencí a chuti, dejte jej na nahřátý plech a bleskurychle s ním do trouby. Dobře upečená pizza má zezlátlé okraje, rozteklý, bublající sýr a puchýře, jež začínají na povrchu lehce černat. Tak dobrou chuť!

Zdroje: www.femina.in, www.thespruceeats.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat