Jak poznat, že žijete ve šťastném vztahu

13.10.2021 | Vztahy

Oblast partnerských vztahů je hlubokou studnicí nepoznaných a překvapivých skutečností. Co jedinec, to jiný pohled na fungující a šťastný vztah.

Co je podle autorů studií a analýz základem pro šťastný vztah?

Ten správný poměr

Šťastné páry prožívají ten správný poměr mezi příjemnými a nepříjemnými událostmi, a to 5 ku 1. To znamená, že například na každou 1 hádku připadá 5 pozitivních společných zážitků.

Naopak dvojice, které neomylně směřují k rozchodu či rozvodu, mají poměr příjemných a nepříjemných událostí velmi tristní – 0,8 ku 1 (ty negativní tedy převažují).

Podstata vztahu

Podle jiného průzkumu určuje z plných 70 % to, zda je vztah šťastný a spokojený, přátelství mezi partnery. Na roveň ho tito lidé dávají spokojenosti se sexem, romantikou a vášnivostí vztahu.

Společné hovory

Kolik času spolu partneři žijící ve šťastném vztahu tráví mluvením a společnými aktivitami? V průměru plných 5 hodin týdně!

Každodenní maličkosti

Spokojené dvojice jako nejlepší způsoby pro každodenní posilování vztahu nejčastěji uváděly pochvaly a komplimenty, malé dárečky (a za ně projevenou vděčnost), vzpomínání na šťastné společné zážitky nebo maličkosti, které jeden z partnerů připraví pro druhého (např. uvařená večeře apod.).

Zábava v ložnici

Šťastní partneři se podle vědců milují dvakrát až třikrát týdně. Ovšem ti, kteří hlásí sex minimálně třikrát týdně, vykazují ve vztahu ještě větší spokojenost. Nicméně již milování jedenkrát týdně dokáže pár stmelit.

Společné zážitky

Dvojice, které společně zkouší nové věci, jsou se vztahem mnohem spokojenější než ty, které propadly každodenní neměnné rutině.

Ovšem i společné aktivity, které nejsou žádnými novinkami, vztah posilují! A které podle průzkumů nejvíce? Společné romantické procházky, večeře v restauraci, cestování, chození do divadla/kina/na koncerty nebo společné vaření.

Umění hádky

Spory se samozřejmě vyskytují i ve šťastných vztazích. Ovšem spokojení partneři se „umějí“ hádat. Snaží se snížit případné napětí, předkládají věcné, konstruktivní argumenty, zbytečně neútočí a i přes hádku se partnerovi/partnerce snaží ukázat, že ho/ji pořád milují.

To dvojice, jejichž vztah se slůvkem „šťastný“ nazvat úplně nedá, se hádají jinak – kritizují druhého, sahají k nadávkám, odmítají dialog, používají agresivní neverbální gesta, partneři nejsou ochotni ke kompromisu.

Zdroj: https://www.cnbc.com/2018/03/20/this-harvard-study-reveals-how-you-can-be-happier-and-more-successful.html, https://time.com/5321262/science-behind-happy-healthy-relationships/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat