Štěstí ve vztahu vám zajistí vzájemné doteky

02.08.2021 | Vztahy

Chcete spokojený a šťastný vztah? Pokud za klíčový prvek považujete hlavně komunikaci, zbystřete. Pouze mluvit o svých plánech, obavách a pocitech nestačí. Jaká věc je ještě účinnější?

Láska, porozumění, kompromis, harmonie. Tohle všechno můžete mít. Když se tedy jeden druhého budete dotýkat – každý den. Dotek totiž podporuje pocit propojení a přispívá k celkovému fyzickému zdraví a blahu. Nevěříte?

„Když jeden na druhého saháte, v podstatě tím říkáte, že jste na jeho straně,“ říká David J. Linden, profesor neurovědec z americké Univerzity Johna Hopkinse. Bohužel, na začátku vztahu jsou časté doteky normální a žádoucí, jenže postupem času jich je čím dál méně. Jaká škoda! Co získáte, když je zařadíte zpět do svého života?

Vazba

„Doteky pomáhají párům zůstat v kontaktu,“ objasňuje Helen Fisher, biologická antropoložka a vedoucí výzkumu z Kinseyho institutu s tím, že fyzický kontakt podporuje nárůst hormonu oxytocinu, který se často nazývá „hormonem lásky“. Stačí se vzít za ruku…

Uvolnění stresu

Jedním z nejpozoruhodnějších efektů dotyku je jeho schopnost pomáhat našemu tělu a mozku uvolnit se. Když se někdo blízký dotýká nás, nebo my jeho, dochází k produkci neurotransmiteru serotoninu, který navozuje skoro až relaxační stav. A taky se vyplavuje stresový hormon kortizol. Studie naznačují, že díky objímání, masážím a láskyplným dotekům člověk lépe zvládá stresující situace a každodenní nástrahy.

Snížení bolesti

Dotek je také něco jako analgetikum. Výsledky jisté studie uveřejněné v časopise Nature, odhalují, že když vás při bolesti drží někdo za ruku, nepříjemné pocity ustupují. Studie také zjistila, že dochází k synchronizaci dýchacích cest a srdečních frekvencí.

Zdraví a štěstí

Zdá se, že dotek je fantastický pro celkové zdraví a zdraví našich vztahů, říkají odborníci. Když jsme uvolněni, produkujeme prostřednictvím fyzického kontaktu více chemikálií a méně stresových látek. Pak jsme schopni lépe bojovat proti nemocem a infekcím. A nejpřesvědčivější fakt ze všech? Objímání je spojeno s vyšší spokojeností partnera se vztahem jako takovým. Berete i vy dotek jako terapii?

Zdroj: hopkinsmedicine.org, neuroscience.jhu.edu







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat