Příliš citů na počátku vztahu nepřinese nic dobrého

29.09.2023 | Vztahy

Přílišné projevování citů a náklonnosti v prvních letech vztahu není dobrým znamením. Naopak naznačuje, že takový vztah nevydrží dlouho.

„Páry, které jsou přehnaně láskyplné od počátku, což znamená, že ukazují na odiv více než pochopitelnou míru citů jeden k druhému, mnohem častěji končí do dvou let rozvodem,“ tvrdí autoři výzkumu z University of Texas v Austinu.

A riziko rozvodu je tím vyšší, čím růžovější na počátku vše je. Páry, kterým připadá zpočátku všechno dokonalé a úžasné, které se nepotkají s řešením problémů a negativitou v prvních měsících vztahu, jsou nejméně trvanlivé.

„Výsledky poskytují téměř nulovou podporu představě, že když se na počátku manželství objeví negativní stres, dojde k jeho selhání. Naopak tento výzkum dokazuje, že rozčarování odrážející se v oslabení náklonnosti, pokles přehnané láskyplnosti, oslabení pocitu, že partner vhodně reaguje na druhého, a zvýšená míra rozpolcenosti souvisejí s vyšším rizikem rozvodu,“ dodávají autoři.

Zrcadlo, zrcadlo...

Lidé často při výběru partnera volí ovšem nejen podle svých citů a vnitřních vlastností druhého, ale rozhodující bývá atraktivita protějšku. Čím hezčí a přitažlivější nový partner je, tím lépe. Jenže atraktivita negativně souvisí s udržováním věrných dlouhodobých vztahů. Ze tří různých výzkumů totiž vždy vyplynulo, že čím atraktivnější člověk je, tím častěji se rozvádí, tím kratší vztahy tvoří a tím ochotněji partnera podvádí.

Vědci rozdělili několik set mužů a žen do různých kategorií podle atraktivity. Když pak zjišťovali, kdo z nich je rozvedený, ve skupině nejatraktivnějších jich bylo nejvíce.

„V průměru mezi rozvedenými bylo nejvíce jedinců, které ostatní hodnotili jako nejatraktivnější. U mužů to přitom platí ještě mnohem víc než u žen,“ píší autoři v odborném časopise Personal Relationships.

V jiné experimentální studii zase psychologové zkoumali, jak hodnotí lidé v trvalém vztahu atraktivitu neznámé osoby opačného pohlaví. A z výsledků vyplynulo, že čím je člověk atraktivnější, tím více projevuje zájem o atraktivní objekty, i když je sám ve vztahu. Přitažliví lidé prostě více pokukují po okolí.

Navíc lidé, kteří vědí, že jsou atraktivní, či je jim to často říkáno, hodnotí opačné pohlaví jako přitažlivější sexuálně a častěji si stěžují na nespokojenost ve svém současném vztahu.

Zdroj: www.researchgate.net/publication/280624876_Courtship_Progression_Rate_and_Declines_in_Expressed_Affection_Early_in_Marriage_A_Test_of_the_Disillusionment_Model, www.utexas.edu







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat