Od ošklivých mužů očekávají ženy dražší zásnubní prsteny

17.07.2018 | Vztahy

Pokud má muž partnerku výrazně atraktivnější, než je on sám, možná by se měl smířit s tím, že se od něj očekává, že oslní v hmotném zajištění rodiny. Psychologové z Oregonu totiž zjistili, že od méně pohledných partnerů ženy očekávají dražší zásnubní prsten.

Naštěstí to v lidské kultuře docela funguje. Stejný tým totiž prokázal, že muži jsou ochotni utrácet o to více, čím spíš si uvědomují, že je žena pohlednější než oni.

Není prsten jako prsten

Autoři v experimentálním výzkumu vyzvali 590 osob, aby zhodnotily atraktivitu jim vybraného protějšku. Poté psychology zajímalo, kolik by byli muži ochotni utratit za zásnubní prsten pro zvolenou ženu a jak drahý prsten by ženy od zvoleného muže očekávaly.

Atraktivní ženy od méně atraktivních mužů očekávaly drahé prsteny, a méně atraktivní muži byli ochotní velmi atraktivním ženám kupovat mnohem dražší prsteny, než jaké by pořídili ženám jim přiměřeně přitažlivým.

„Tyto objevy jsou ve shodně s předpokladem, že velmi atraktivní a žádoucí ženy očekávají od partnerů mnohem větší investici. A muži si tohle dobře uvědomují,“ tvrdí jedna z autorů doktorka Madalyn Taylor z Western Oregon University.

Atraktivní ženy volí méně atraktivního partnera jen tehdy, když vědí, že je bohatý.

Atraktivnější žena, nebo muž?

Jak vlastně atraktivita partnerů ovlivňuje samotný vztah? Podle floridských vědců by ženy nikdy neměly mít muže atraktivnějšího, než jsou ony samy. Nebo než si myslí, že jsou ony samy. Zatímco mužům krásná partnerka sebevědomí zvyšuje a jejich mentálnímu zdraví to prospívá, ženám příliš atraktivní partner může škodit. Pokud mají pocit, že nejsou pro něj dost krásné. Často se dostavuje porucha vnímání vlastního těla, snížené sebevědomí a také poruchy příjmu potravy.

„Pokud se nám podaří pochopit, jak vztah ženy ovlivňuje její rozhodování při výběru jídelníčku, či jak sociální faktory ovlivňují rozvoj nezdravých stravovacích návyků, pak jim budeme moci lépe pomoci... Výsledky naší studie dokazují, že kdy má žena fyzicky atraktivního partnera, může to mít negativní důsledky na ni, zvláště pokud ona sama není nijak zvlášť atraktivní,“ vysvětluje doktorka Tania Reynolds z Florida State University.

Evoluce vyselektovala mužskou psychiku tak, že prosperuje z faktu, že má vedle sebe krásnou partnerku. Mužovo ego to posiluje a zklidňuje. Navíc je takový muž partnerce věrnější a více si ji hlídá. Jenže žena s příliš atraktivním mužem podléhá úzkosti, že ji takový krasavec opustí a bude podvádět. Pak se velmi trápí vlastní vizáží a dostavují se mindráky a poruchy příjmu potravy.

„Atraktivita partnera a jeho chování k partnerce, jestli ji ujišťuje, že je pro něho pořád krásná a že si váží i jiných stránek její osobnosti, silně ovlivňují psychiku, chování a stravování ženy,“ dodává profesorka Andrea Meltzer z Florida State University.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat