Ženy pouhým pohledem poznají, jak hluboko má muž do kapsy

20.09.2021 | Vztahy

Ženy dokážou velmi přesně poznat mužovo finanční postavení pouhým pohledem do jeho obličeje, a to za pár vteřin. Podle studie publikované v odborném časopise Personality and Individual Differences bohatší muži mají zdravější záři v očích a kolem nich.

„Zjistili jsme, že lidé jsou schopni rozhodnout o hodnotě jiné osoby s ohledem na partnerství jen pohledem do jeho či jejího obličeje. U mužů přitom platí, že výrazná atraktivita obličeje předpovídá příjem jeho domácnosti. Zřejmě stabilita při dospívání a vývoji související s vyššími příjmy rodiny se může odrazit v obličejových rysech. Zdá se, že sexuální protějšek je schopen tohle rozpoznat pohledem do obličeje a ženy jsou v tomto velmi dobré při pohledu do mužského obličeje,“ tvrdí autoři výzkumu.

Ti také naznačují, že bohatší muži žijí zdravěji, stravují se lépe a více sportují, dopřávají si kvalitní rekreaci a kosmetiku, což se vše výrazně odráží v jejich obličeji. A ženy evolučně vycepované k detekci dokonalého živitele rodiny pak mají vytříbený smysl pro tyto znaky v očích a kolem nich.

Drsňák od pohledu?

Z pouhého pohledu do obličeje se dá podle jiného výzkumu také zjistit, zda bude mž spíše dominantní, nebo naopak submisivní. Psychologové ze Stirling University sesbírali fotografie několika desítek mužů s neutrálním výrazem v obličeji. Dobrovolníci netušili na základě čeho, ale měli hodnotit jen při pohledu na snímek vlastnosti dotyčného a říct, jak na ně působí – zda je dominantní, či naopak spíše submisivní.

Z výsledků vyplývá, že u muže šířka ve srovnání s výškou obličeje silně souvisí s tím, jak je posuzován druhými z pohledu dominance a jak sám vnímá míru své dominance. Muži s širokým obličejem jsou nejen vnímáni okolím jako dominantnější, ale sami jako dominantní jedinci vystupují a uvědomují si to.

Je také možné, že muži s širším než vyšším obličejem se chovají ve své podstatě dominantněji, protože mají vyšší hladinu testosteronu. Jedním možným mechanismem, který vysvětluje to, proč se muži s širší tváří sami vnímají jako dominantnější, je ten, že tak k nim přistupuje okolí,“ tvrdí doktorka Viktoria R. Mileva ze Stirling University.

Ovšem nevýhodou široké tváře je to, že je vnímána okolím také jako méně důvěryhodná a promiskuitnější. Pokud si hledají životního partnera, ženy se takovým mužům vyhýbají.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/222556791_Eye_color_predicts_but_does_not_directly_influence_perceived_dominance_in_men, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21983424/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat