Smyslné líbání zatočí s vaší psychikou

04.02.2023 | Vztahy

Líbání je produktem moderní doby. Zajistí, že se v mozku uvolní koktejl chemikálií, tedy hormonů štěstí! Jak konkrétně oxytocin, dopamin a serotonin zatočí s vaší psychikou i tělem?

Podle německého psychologa Sigmunda Freuda a jeho žáků má líbání neboli jeden z projevů lásky souvislost s pocity z raného dětství, kdy kojenec saje mléko z matčiných prsou, což mu připadá jako nejslastnější pocit vůbec. Ať už to tak je nebo není, důležité je, že byste se této aktivitě měli věnovat se železnou pravidelností! Proč? Zde jsou důvody!

Skoncuje se stresem a úzkostmi

Nemůžete se zbavit stresu a stále častěji vás přepadají stavy úzkosti? Nejspíš máte vyšší hladinu kortizolu. A právě látky, které se objeví vždy, když dostanete polibek, vám ho pomohou zničit! Jeho množství se sníží a vy se budete cítit lépe. Nezní to přímo pohádkově?

Sníží krevní tlak

Dalším přínosem líbání je, že se při kontaktu úst s jinými ústy zvyšuje srdeční frekvence. Dokonce natolik, že dochází k rozšíření krevních cév, které zlepšuje průtok cenné červené tekutiny. Tento proces následně snižuje krevní tlak. Díky líbání se tak zbavíte bolestí hlavy či nepříjemných svalových křečí! A jak je to s obranyschopností?

Posílí imunitní systém

Je to úplně prosté! Při zmíněném projevu milostných citů si milenci mezi sebou chtě nechtě předávají různé bakterie a mikroorganismy. Tudíž je jejich tělo vystaveno novým vlivům, na které si může vytvořit protilátky. Berte to v potaz, až se se k vám partner nakloní…

Zpevní pleť

Věděli jste, že při líbání „do akce“ zapojujete přes třicet obličejových svalů? Tohle „cvičení“ přitom podporuje produkci kolagenu. Polibky tím pádem váš obličej zpevní a vyhladí. Ještě k tomu spálíte nějaké ty kalorie (ve skutečnosti až 26 kalorií za minutu)! Není to úžasné?

Prohloubí vztah

V neposlední řade častější „hubičkování“ zajistí spokojený vztah. Tedy aspoň tak to tvrdí vědci. Děje se tak díky oxytocinu, jenž funguje jako „párovací látka“. Jeho uvolněním získáte větší pocit náklonnosti k opačnému pohlaví. Společně s ním se dostaví i láska, touha a vášeň!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4487821/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat