Fáze prdění nastává pro ženy a muže po různé době trvání vztahu

14.07.2023 | Vztahy

Každý vztah prochází určitými fázemi či milníky, které naznačují, že se vyvíjí správným směrem. Takovými milníky může být třeba konec zadržování větrů pod peřinou. Muži se v tomto smyslu osmělí už po 5,3 měsíce, ženy potřebují 8,5 měsíce.

Vyplývá to z průzkumu provedeného u tisícovky Američanů, kteří mají trvalý vztah. Muži podle průzkumu předčí ženy ve všech kategoriích – tedy potřebují výrazně kratší čas k osmělení se – krom jediné. A ta je zrovna nejméně lichotivá. Slídění v partnerově mobilu. Zatímco ženy vlezou spícímu muži do mobilu po 6,1 měsíce, muži se odváží zkontrolovat partnerku po 6,8 měsíce.

Mezi oběma pohlavími je také výrazný rozdíl také v tom, kdy dokážou před partnerem vykonávat velkou potřebu na záchodě. Muži se přestanou stydět po 7,1 měsíce, ženy až po 10,7 měsíce. Úplnou shodu vykazují obě pohlaví v tom, kdy řeknou partnerovi, že chrápe. Mužům i ženám – tedy těm americkým – to zabere shodně 4,7 měsíce. Romantika také končí v momentě, kdy si po ránu dvojice vymění pusu bez vyčištění zubů. Muži chtějí páchnoucí polibek po 3,1 měsíce, ženy až po 4,6 měsíce.

Mozek, který nevidí chyby

Všimli jste si někdy, jak především zpočátku vztahu přehlížíme všechny možné chybky a přešlapy? Co na tom, že nová láska chrápe jako dřevorubec nebo že zrovna nevoní po fialkách! Co nás za pět let bude vyvádět z míry, první měsíce vůbec neřešíme. Zamilovaným se totiž do mozku vylije obrovské množství hormonu oxytocinu. Ten pak působí na nervovou soustavu silněji než alkohol. Činí člověka krotkým, důvěřivým a ochotným riskovat cokoli. Intoxikace oxytocinem vysvětluje mnohdy iracionální chování zamilovaných.

„Oxytocin však nejenže činí zamilované uvolněnými, šťastnými a sebevědomějšími, ale také vyvolává agresi, žárlivost a aroganci,“ tvrdí vědci z University of Birmingham.

Tento hormon se tvoří v hypotalamu a ovlivňuje vytváření interpersonálních citů a pout. Nejen mezi milenci, ale také mezi matkou a dítětem či přáteli.

Doktor Ian Mitchell z Birminghamské univerzity srovnával účinky oxytocinu s účinky alkoholu. A byl šokován jejich podobností.

„Zjevně sice působí na různé receptory v mozku, ale vyvolávají stejné reakce,“ tvrdí doktor Mitchell.

Zdroj: www.birmingham.ac.uk, www.healthline.com






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat