Pošramocenou psychiku po hádce vyléčí obejmutí

12.03.2021 | Vztahy

Hádky jsou v některých etapách partnerství nevyhnutelné. Ale je potřeba k nim přistupovat věcně a umět je uzavřít. Na konci každé výměny názorů by se partneři měli obejmout. Jak se říká, do postele by měli jít vždy ruku v ruce. Podle vědců z Pensylvánie je totiž fyzický kontakt po hádce nezbytný pro zachování zdravé psychiky.

Deprese kvůli hádkám

Hádka s milovaným člověkem může vyvolat negativní stres, který poškozuje psychiku i tělo. Vážný a opakovaný stres tohoto druhu může vést až k úzkostem, paranoie, pocitu osamění, depresím a psychiatrickým onemocněním.

„Konceptuálně vzato může stres bránit před těmito důsledky podporou řady pozitivních procesů, protože vysílá signály o tom, že je o druhého pečováno, že není vyloučen, že je chráněn i přesto, že došlo ke konfliktu. Dotek mezi osobami souvisí s vyšším pocitem bezpečného připoutání, partnerskou podporou, posílením intimity, vyšším uspokojením se vztahem a snazším řešením konfliktů,“ vysvětluje doktor Michael Murphy z Carnegie Mellon University.

Síla jednoduchého gesta

Jemu se podařilo prokázat, že partneři, kteří se po hádce dokážou obejmout, trpí mnohem méně negativními změnami nálad a stresem, i když je taková hádka vážná.

„Konflikty nezávisle na jiných faktorech souvisí s negativními účinky na psychiku následující dny, ale pokud ve stejný den konfliktu člověk zažívá objetí od partnera, s nímž se hádal, dojde k výraznému oslabení negativního účinku a pozitivní změně ve dnech následujících po konfliktu,“ tvrdí doktor Murphy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat