Špatná hygiena partnera je častým důvodem k rozchodu

05.02.2023 | Vztahy

Čistota je půl zdraví a v partnerském vztahu to platí dvojnásob. Zapáchající podpaží nebo ústa, pohled na špinavé spodní prádlo - tyto věci do vztahu opravdu nepatří. Nedostatečná péče o tělesnou čistotu je i přesto nejčastějším důvodem, proč člověk v randění nepokračuje a odchází ze vztahu.

Bez sprchy za mnou nelez

Ze sociologického průzkumu (1) společnosti YouGov mezi britskými muži a ženami vyplývá, že pro jednasedmdesát procent dotázaných je nedostatečná hygiena protějšků důvodem k rozchodu či ukončení vztahu. Naopak přílišná upjatost v čistotě těla vadí jen pětině dotázaných.

Ačkoli pro fungování vztahu je podstatná také inteligence, neboť předpovídá do jisté míry schopnost komunikace – pilíře vztahu – je až na druhém místě za něčím ještě základnějším – a to je fyzická čistota (1).

Obecně platí, že dvojice by si měla rozumět v těchto vlastnostech a být zhruba na stejné úrovni. Proto existenci vztahu posilují také sdílené politické a náboženské názory. Nejméně podstatné u dnešní generace je to, kdo bude hlavním živitelem rodiny a jestli má protějšek dostatečný smysl pro humor (2).

Pozor na pohádky

Zajímavé výsledky o příčinách rozpadu vztahů přines i výzkum (3) profesorky Lucie O‘Sullivan. Podle ní jsou důvodem, proč dnes téměř žádný vztah a manželství nevydrží po celý život, pohádky o dokonalém vztahu a monogamii. Právě rozpor mezi schopností člověka žít přísně monogamně celý život a představou o této schopnosti podporuje kulturu rychlých rozpadů vztahu, který ale – pakliže má být dlouhodobý – musí umět pracovat i s nevěrou.

Slovo monogamie znamená jediný partner na celý život. Ne sériová věrnost několika partnerům za život. A skutečně monogamní není ani procento populace. Většina lidí za svůj život vyzkouší (alespoň v krátkém období dospívání) více než jednoho partnera. A i když v danou chvíli jsou dotyčnému věrní, monogamními přestávají být v momentě, kdy přijde na řadu druhý partner. Monogamie a věrnost totiž nejsou to samé. Věrný člověk nemusí být monogamní, může být věrný několika lidem v průběhu života. Monogamní člověk je ale věrný jediné osobě za celý život (4).

Ale právě fakt, že monogamní po celý život není téměř nikdo – až na výjimky – dostáváme se do kontaktu s podstatou člověka. Jeho potřebou mít za život více než jednoho partnera, jeho přirozenou vlastností – že atraktivita a zamilovanost vyprchají a přitažliví po čase začnou být i jiní lidé než jen partner, kterého může přitom smysluplně milovat (2).

Lidé věří pohádkám, žijí v iluzi, že prožijí život s jediným princem či princeznou, kteří budou dokonalými milenci a partnery, ale sami se dopouštějí nevěry a vztahy kvůli ní pak ihned ukončují. Přitom partneři, kteří žijí v páru, v němž se trvá na věrnosti, provozují nebezpečný a nechráněný pohlavní styk s milenci mnohem častěji než ti, kteří se dopředu domluví na vztahu otevřeném (3).

Zdroj: (1) www.today.yougov.com/topics/society/articles-reports/2015/06/09/breaking, (2) názor autora, (3) www.psychologytoday.com/intl/blog/having-sex-wanting-intimacy/201505/5-reasons-fairy-tale-romances-almost-always-go-wrong, (4) www.en.wikipedia.org/wiki/Monogamy







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat