Špatná hygiena partnera je častým důvodem k rozchodu

05.02.2023 | Vztahy

Čistota je půl zdraví a v partnerském vztahu to platí dvojnásob. Zapáchající podpaží nebo ústa, pohled na špinavé spodní prádlo - tyto věci do vztahu opravdu nepatří. Nedostatečná péče o tělesnou čistotu je i přesto nejčastějším důvodem, proč člověk v randění nepokračuje a odchází ze vztahu.

Bez sprchy za mnou nelez

Ze sociologického průzkumu (1) společnosti YouGov mezi britskými muži a ženami vyplývá, že pro jednasedmdesát procent dotázaných je nedostatečná hygiena protějšků důvodem k rozchodu či ukončení vztahu. Naopak přílišná upjatost v čistotě těla vadí jen pětině dotázaných.

Ačkoli pro fungování vztahu je podstatná také inteligence, neboť předpovídá do jisté míry schopnost komunikace – pilíře vztahu – je až na druhém místě za něčím ještě základnějším – a to je fyzická čistota (1).

Obecně platí, že dvojice by si měla rozumět v těchto vlastnostech a být zhruba na stejné úrovni. Proto existenci vztahu posilují také sdílené politické a náboženské názory. Nejméně podstatné u dnešní generace je to, kdo bude hlavním živitelem rodiny a jestli má protějšek dostatečný smysl pro humor (2).

Pozor na pohádky

Zajímavé výsledky o příčinách rozpadu vztahů přines i výzkum (3) profesorky Lucie O‘Sullivan. Podle ní jsou důvodem, proč dnes téměř žádný vztah a manželství nevydrží po celý život, pohádky o dokonalém vztahu a monogamii. Právě rozpor mezi schopností člověka žít přísně monogamně celý život a představou o této schopnosti podporuje kulturu rychlých rozpadů vztahu, který ale – pakliže má být dlouhodobý – musí umět pracovat i s nevěrou.

Slovo monogamie znamená jediný partner na celý život. Ne sériová věrnost několika partnerům za život. A skutečně monogamní není ani procento populace. Většina lidí za svůj život vyzkouší (alespoň v krátkém období dospívání) více než jednoho partnera. A i když v danou chvíli jsou dotyčnému věrní, monogamními přestávají být v momentě, kdy přijde na řadu druhý partner. Monogamie a věrnost totiž nejsou to samé. Věrný člověk nemusí být monogamní, může být věrný několika lidem v průběhu života. Monogamní člověk je ale věrný jediné osobě za celý život (4).

Ale právě fakt, že monogamní po celý život není téměř nikdo – až na výjimky – dostáváme se do kontaktu s podstatou člověka. Jeho potřebou mít za život více než jednoho partnera, jeho přirozenou vlastností – že atraktivita a zamilovanost vyprchají a přitažliví po čase začnou být i jiní lidé než jen partner, kterého může přitom smysluplně milovat (2).

Lidé věří pohádkám, žijí v iluzi, že prožijí život s jediným princem či princeznou, kteří budou dokonalými milenci a partnery, ale sami se dopouštějí nevěry a vztahy kvůli ní pak ihned ukončují. Přitom partneři, kteří žijí v páru, v němž se trvá na věrnosti, provozují nebezpečný a nechráněný pohlavní styk s milenci mnohem častěji než ti, kteří se dopředu domluví na vztahu otevřeném (3).

Zdroj: (1) www.today.yougov.com/topics/society/articles-reports/2015/06/09/breaking, (2) názor autora, (3) www.psychologytoday.com/intl/blog/having-sex-wanting-intimacy/201505/5-reasons-fairy-tale-romances-almost-always-go-wrong, (4) www.en.wikipedia.org/wiki/Monogamy







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat