Nechat vztah vyšumět je projevem velmi kruté neúcty

15.10.2023 | Vztahy

V časech, kdy se úcta k druhému a čestné jednání považují za zbytečnosti, a naopak osobní prospěch a leštění ega za ctnosti, není snadné poznat, kdy protějšek projevuje upřímný zájem. Proto se řada lidí dnes trápí otázkou, co mají znamenat nejednoznačné odpovědi při komunikaci. Je to snaha být neustále hvězdou, která nikoho nezklame, zároveň potřeba leštit si ego a dopřávat si pocit, že je člověk žádoucí, a konečně je to krutost, projev neúcty vůči druhým a manipulace.

V angličtině psychologové pro nešvary mladých při randění používají termíny ghosting (kdy partner, s nímž randíte, najednou zmizí, přestane komunikovat, jako by se stal duchem) či benching (udržování si více lidí najednou na tzv. čekačce, kdyby současný objekt zájmu odešel). Teď přibyl termín curving – kličkování.

Klička sem, klička tam

Curving je stav, kdy vás někdo odmítá způsobem, který je tak nejasný, že zřejmě vůbec nepochopíte, že jste odmítnuti. Tolik definice britských psychologů specializujících se na současné trendy v randění.

Nejčastěji ke „kličkování alias curvingu“ slouží moderní technologie. Člověk nemusí koukat druhému do očí a odmítat ho přímo, ale pomocí komunikátorů ho udržuje v nejistotě a zároveň mu stále dává naději. Ačkoli je pro něj randění s dotyčným uzavřenou kapitolou.

Ale zatímco při ghostingu, kdy se člověk náhle odmlčí a nereaguje ani na zprávy, kličkující člověk odpoví, ovšem jeho odpovědi jsou sporadické a velmi často plné výmluv a omluv. „Omlouvám se, že píšu se zpožděním, měl jsem toho teď moc s/v…“ Každý člověk je někdy zaneprázdněný a opravdu nestíhá reagovat na zprávy hned, pokud se to ale opakuje, je to projev nezájmu.

Už brzy...

Velmi často se kličkující dopouští ještě větší hanebnosti. Naoko plánuje setkání, které v poslední chvíli zruší. „Moc rád bych s tebou dnes šel/šla, ale zrovna mi do toho vlezlo (něco velmi nutného), takže se neuvolním. Určitě se ale potkáme brzy,“ uvádí jako příklad kličkování britský deník The Independent. A dodává, že slovo „brzy“ je v tomto případě klíčové, protože znamená nikdy.

„Osoba, která ale setrvává v této nekvalitní komunikaci a stále přijímá nekvalitní odpovědi, je viníkem. Jakmile se někdo začne takto chovat, musíte mít nulovou toleranci vůči tomuto krutému a manipulativnímu zacházení. Ze strany člověka, který se tak chová, se jedná o projev chorobného narcismu a neúcty vůči druhému,“ míní britská psycholožka Madeleine Mason.

Zdroj: www.madeleinemasonroantree.com/blog/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat