Svalnatým mužům chybí empatie

11.01.2021 | Vztahy

Jaro Slávik, David Beckham a další. Jsou sexy, charismatičtí, ale pravděpodobně málo empatičtí a citliví! Je jejich partnerkám co závidět?

Mnohé ženy chtějí prince z pohádky. Touží po muži s velkým M, který je inteligentní, bystrý, rebel – romantik s vypracovaným tělem, který, když jde do tuhého, vytasí pěsti a brání sebe i rodinu. Jo a musí být empatický, takže pozná, když něco není v pořádku, a taky není chladný vůči smutku, obavám a přáním své partnerky. Zní to krásně, co? Takového muže najdete – možná. Jenže bude mu pravděpodobně něco z výše uvedeného seznamu chybět. Pokud má výrazné rysy a svalnaté tělo, neočekávejte, že bude citlivý.

Na romantické večeři mluvil jenom o sobě

 „Chodíme spolu rok, ale pořád do něj jaksi nevidím, je takový odtažitý a méně chápavý,“ stěžuje si Karin. „Minulý měsíc, když jsme měli výročí, mě pozval na večeři. Celou dobu, co jsme seděli u stolu, mi povídal, co v práci připravují za projekty, kam a kdy by se mnou rád jel na dovolenou, a proč jeho matka nepřestává kouřit. Po dvou hodinách monologu se jen tak mezi řečí zeptal, co mi je, že mu přijdu nějaká smutná. Prý: Udělám ti masáž, až přijdeme domů. Tak zrovna tohle jsem ani tak nepotřebovala. Chtěla jsem jen obejmout nebo slyšet něco hezkého, protože jsem měla těžký den. Proč je tak těžké najít muže, který pochopí, že partnerka není stroj, který snese a vydrží všechno?“ Pokud Karin chtěla citlivějšího partnera, měla se poohlédnout po takovém, co nemá tak mužné rysy. Proč? Existuje souvislost mezi testosteronem a vnímavostí! 

Testosteron ubírá mužům city!

Studie z Utrecht a Cambridge University uvedená v magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences odhalila, že velké množství testosteronu negativně ovlivňuje vnímavost vůči druhým. Tento závěr vyplynul z testu čtení myšlenek, který provedli profesoři Jack van Honk a Simon Baron-Cohen. Dobrovolníky postavili proti sobě v tváři v tvář a bádali, zda z pouhého pohledu z očí do očí odhadnou, co si druhý myslí, nebo co právě prožívá.
Díky tomu vyšlo najevo, že jsou mužné svaly vykoupeny chybějícím citem. Ti, kteří vypadali jako modelové z katalogu (tvrdé rysy v obličeji, sexy strniště a přitažlivé tělo) měli nejmenší schopnost „číst myšlenky“. „Jsme nadšení tímto zjištěním, protože naznačuje, že hladina prenatálního testosteronu má vliv na mozek,“ říká Jack van Honk. Opět tedy platí, že něco za něco…

Kompletní výsledky studie:

Hladina testosteronu má přímý vliv na schopnost číst myšlenky, což vysvětluje, proč jsou ženy vnímavější a citlivější.
Hladina testosteronu v děloze má vliv na pozdější funkci mozku (důležitý je poměr 2D:4D).
Zjistilo se, proč lidé s autismem mají potíže vnímat pocity druhých – nízká hladina testosteronu jim v tom brání.

Je jich málo, ale jsou! Hledejte!

Když tedy potkáte opravdového samce, který dokáže vaše libido neskutečně pobláznit, nejdřív si ho otestujte.

Křest ohněm. Projde výběrovým řízením?
Měl by mít rád zvířata a přírodu – ne jen sebe
Ptá se, jak jste se měla v práci, jaké jste měla dětství nebo proč nesnášíte margaritu. 
Již ve dveřích, z výrazu vaší tváře, pozná, že nemáte dobrou náladu.
Rád vám (aspoň občas) udělá radost – přinese květinu, sám od sebe poklidí, vyzvedne vás z práce.
Zkrátka se o vás zajímá. Se vším všudy.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat