Zájem ženy o muže prozradí tón jejího hlasu

06.02.2023 | Vztahy

Hlubší a zastřenější hlas ženy je důkazem toho, že o vás daná osoba zájem. Tvrdí to psychologové ze Sussexu, kteří vycházejí z výsledků experimentálního výzkumu. Podle jejich zjištění žena, která jeví o muže zájem, sníží výrazně tón svého lasu.

To samé se sice děje u mužů, ale není to tak výrazně slyšet jako u žen. Asi proto, že muži mívají hlas už tak níže posazený. A zatímco z tenoru se stane baryton, mnohem výrazněji je to patrné u žen, které ze sopránu přeřadí na hluboký alt.

Oktáva sem, oktáva tam...

Autoři (1) ze Sussexu sledovali dvojice mužů a žen při rychlém randění. Nahrávali jejich chování a analyzovali jejich hlas. Dotyční pak v dotazníku uváděli také to, zda se jim protějšek líbil a přitahoval je sexuálně. Analýza (1) všech dat prokázala, že pokud žena jevila sexuální zájem o muže, sama to uvedla a vypovídaly o tom rovněž její nonverbální projevy, snížila výrazně hlas. A to často o více než jednu oktávu.

Proti evoluci?

„Ačkoli ženy často hovoří s muži vyšším hlasem a častěji mění výšku tónu, pokud hovoří s mužem, který je sexuálně velmi přitažlivý, pak s ním hovoří zastřeně a výrazně hlubším hlasem,“ tvrdí doktorka Katarzyna Pisanski ze Sussex University (1). Jenže tento objev trochu odporuje evolučnímu principu. Protože žena projevuje mladistvost, ženskost a vysokou plodnost právě vysokým hlasem. „Nicméně nízko položený hlas může být signálem sexuálního zájmu a intimity… žena jím může také projevovat své schopnosti, důvěryhodnost a vůdcovství,“ míní Pisanski (1).

Zdroj: (1) www.royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2018.1634







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat