Párové cvičení na uvolnění stresu

26.07.2021 | Vztahy

Chcete odbourat napětí ve vztahu, ale nevíte jak? Začněte cvičením, které odbourává stres a přináší do partnerství svěží vítr. A co je na něm to nejlepší? Zvládne ho každý bez rozdílu!

Je jedno, jestli spolu jste půl roku nebo deset let. Problémy nechodí po horách, ale po lidech, a co se týče partnerství, je v něm potíží dost a dost. Chcete je konečně vyřešit? Dohodněte se, že začnete praktikovat cvičení na odbourání stresu v páru! Jak se něco takového dělá?

Určení problému

Každý napište sám za sebe deset věcí, které budou začínat slovy: „Zlobím se na tebe, protože…“ a za všemi uveďte důvod.

Poté si sedněte naproti sobě a zavřete oči. To vám pomůže uvolnit napětí. Následně střídavě přečtěte vždy každý jednu větu. „Mirku, rozčiluje mě, když po sobě necháváš vousy v umyvadle.“ „Mariko, nelíbí se, že mi vyčítáš schůzky s kamarády.“ V této fázi cvičení pouze vyjádřete, co vám leží na srdci. Nic nevysvětlujte, neobhajujte se. To přijde až po výměně lístků. Kdy?

Začínejte vždy od sebe!

Správný čas na „tichou výměnu názoru“ nastává až teď. Předejte si lístky a tím i svoje názory a vlastní odpověď trochu rozveďte, respektive pokuste se identifikovat, co za vaším rozhořčením doopravdy stojí. „Vousy v umyvadle mi vadí proto, že to po tobě musím uklízet. Nebereš na mne ohledy, Mirku.“ „Mariko, vůbec mi nedělá dobře, když si musím požádat o propustku pokaždé, co mi kamarádi zavolají. Připadám si pak jako ve vězení.“

Problém definován, pocity ukryté v pozadí taky? Skvělé. Opět si společně sedněte a promluvte si. Teď už pochopitelně s očima otevřenýma. Jen poslouchejte, bez toho, abyste hned reagovali. Cílem by mělo být lépe si porozumět, odhalit a dokázat změnit citlivé body ve svém chování, které vaši lásku zbytečně ohrožují. A jak toto jednoduché cvičení zakončit? Samozřejmě, že v přátelském duchu!

I když vám to třeba není příjemné, poděkujte partnerovi za důvěru, názor, otevřenost a upřímnost. Nemusíte se vyjadřovat slovy, mnohdy stačí pouhé objetí nebo jiná kladná zpětná vazba. Tak co? Jdete do toho? Uvidíte, že vám tenhle postup bude užitečný. Již po jednom setkání se mnohé může změnit. Ale i tak cvičení lze opakovat pravidelně, například každé tři měsíce. Můžete tak postupně odblokovat všechno, co do vašeho partnerství nepatří.

Zdroj: helpguide.org, verywellmind.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat