Po hádce s partnerem si raději na chvíli zalepte pusu

17.07.2023 | Vztahy

Páry se hádají, to je naprosto normální. Problém však u mnohých dvojic nastává v momentě po boji. Určité reakce je totiž třeba si odpustit, jinak vám to doma klapat nebude!

Chování po hádce je pro vztah a jeho funkčnost nesmírně důležité. Jakým situacím se vyhnout? Tyhle okamžiky partnerství neprospívají.

Neodtahujte se

Pokud po výměně názorů potřebujete nějaký prostor, je to naprosto v pořádku, ale informujte o tom svoji drahou polovičku.

„Jedna z největších chyb, kterou lidé dělají po tom, co se pohádají, je odtažitost a kamenná tvář,“ říká Rachel A. Sussman, psychoterapeutka a expertka na vztahy z New Yorku. Pokud svého partnera ignorujete, může si myslet, že ho trestáte za jeho názory. To ho v budoucnu odradí od toho, aby s vámi férově a bez obalu jednal.

Operujte se vším, co máte

Tíží vás to a ono? Řekněte to, když už jste si s partnerem našli čas na debatu. Preferujte faktor „teď a tady“ a nic si nenechávejte na později. Vytahování argumentů a myšlenek po hádce vede k rozhovorům v kruzích, nikoli k řešení.

Vyjádřete pochopení

Postěžoval si partner, že se mu nelíbilo, když vás bývalý přítel pohladil po zádech? Místo zahájení útoku proneste větu: „Je mi to líto.“ Posměšky a komentáři nic nenapravíte, naopak se do situace ještě víc zamotáte. A to nejhorší, co můžete udělat? Hláška, že protějšek je totální zbloudilec, když se ho tyhle věci dotýkají, taky není to pravé ořechové. Raníte jeho city.

Nemyslete si, že je partner vševědoucí

Konstruktivní hádky jsou zdraví prospěšné. Bohužel málokdo ví, jak se vlastně hádat. Spousta lidí si myslí, že jejich partner ví všechno a v neposlední řadě musí pochopit, proč k bouři došlo.

„Vždyť vidíš, že jsem unavená z práce, musíš ještě vytahovat tu věc s parkováním?“ Partner není vědma. Neví, že se to v zaměstnání sesypalo, na křižovatce byla bouračka a do toho volali ze školy. Netrestejte to za to, že chce řešit nějaký problém v momentě, kdy vám se to nehodí. Debatu neodmítejte, pouze ji přesuňte na čas, který vyhovuje oběma.

Snažte se vyhnout jménům

Stále bojujete? To vám nedává oprávnění porovnávat svého současného s tím bývalým. „Víš, tady mi vyčítáš rozpočet na dovolenou, ale to Marek, ten by mi nikdy nic takového neudělal!“ Použití konkrétního jména je něco jako píchnutí do vosího hnízda. Rozhodně se nemusí vyplatit! Zkuste to jinak. „Nelíbí se ti kalkulace, nedá se nic dělat. Co navrhuješ? Já si myslím, že by se náklady daly snížit v souvislosti s ubytováním. Ušetřit bychom mohli i na stravě.“

Sex odmítněte citlivě

Po hádce by měla padnout omluva i reakce protistrany. „Odpouštím ti.“

„Mnoho mužů právě v tuto chvíli chce sex. Touží totiž po blízkosti a ujištění, že je všechno v pořádku. Ženy však na milování po konfliktu obvykle náladu nemají,“ popisuje Rachel A. Sussman. Tak co s tím? Nekonkurujte chladnému kameni a proneste, že děkujete za návrh, ale momentálně nejste v náladě. Jakékoli jiné chování vede k prohlubování frustrace páru.

Zdroj: www.sussmancounseling.com/rachel-sussman.htm






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat