Šťastní lidé vyhledávají stále nové kontakty

19.08.2021 | Vztahy

Když jsou lidé šťastní a veselí, tak trochu mají tendenci ignorovat své blízké kamarády. Na ty se obracejí ve chvíli, kdy je jim úzko. Dle odborníků je to poměrně běžný evoluční jev.

Šťastní lidé mají tendenci se socializovat a hledat si nové kamarády, protože jsou pro ty účely dobře naladěni a nebojí se negativních aspektů – možnosti odmítnutí a agrese. Zatímco v době, kdy mají náladou špatnou a jsou smutní, mají tendenci utíkat do bezpečí a hledat útěchu ve vztazích, které už fungují. A naopak šťastnému člověku někdy společnost blízkých náladu trochu zhorší.

„Lidé jsou přirozeně sociální tvorové a potřebují neustále nové interakce a vztahy, aby se cítili naplnění a jejich mentální zdraví dobře fungovalo,“ vysvětlují psychologové z Harvardovy univerzity.

Podpora v těžkých chvílích

Když proto šťastní a veselí lidé trochu zapomínají na své kamarády, je to přirozené. A když jsou smutní, je přirozené, že se stahují zpět do bezpečí. To, jak totiž dosahujeme psychického uspokojení v interakcích s druhými, záleží na tom, jak šťastní jsme v danou chvíli.

Pokud je člověk spíš smutný, náladu mu zlepší kruh blízkých přátel a jejich podpora. Když je ale veselý a má vstřícnou náladu vůči okolí, daleko více ho uspokojí kontakty s neznámými lidmi. Byť riskuje, že bude odmítán. Jenže v danou chvíli mu takové riziko právě dodává pocit naplnění. Naopak pobyt s blízkými, které už zná, mu náladu poněkud zhorší.

Štěstí a vztahy

Příkladem může být páteční večer. Když má člověk špatnou náladu, raději jde do hospody na pivo s blízkými kamarády a těší se jejich pozornosti a bezpečí. Když je ale veselý a plný energie, daleko raději jde někam na party nebo diskotéku, kde může poznávat nové tváře a družit se s neznámými.

„Sociální vztahy jsou považovány za nezbytné pro lidské štěstí a štěstí má podle všeho podporovat sociální vztahy. Nicméně empirické výzkumy přicházejí s dost dvojznačnými závěry, náš výzkum to trochu pomáhá objasnit. Protože se zabývá momentální náladou zúčastněných,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.

Zdroj: adultdevelopmentstudy.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat