Povinnosti svědka v kostce

17.09.2021 | Vztahy

Být svědkem je vážená role. Znamená to, že jste jednou z nejdůležitějších osob v nejdůležitější den svých blízkých. Role svědka s sebou ale nese mnohem více povinností než podpis do matriční knihy. Co všechno je vaší povinností?

Rozlučka se svobodou

Organizace rozlučkového dne nebo večera bude kompletně ve vaší režii. Rezervací míst v podniku a případného zábavného programu počínaje, obesláním a informováním hostů konče. Vyhněte se nechtěným překvápkům, i kdyby vám připadala super zábavná. Pokud máte v plánu objednat striptéra pro nevěstu, rozhodně se nejprve zeptejte právě jí, jestli s tím souhlasí. Pokud víte, že ten, kterému rozlučku chystáte, neholduje klubům a alkoholu, raději zvolte jiný podnik. I dobrá večeře s přáteli může leckomu stačit.

Obřad

Oficiálně a dle zákona je podpis k dosvědčení sňatku to jediné, co se od svědka čeká. Podle zvyklostí to ale všechno není. Jednak byste měli mít na starost i to, aby se ženich s nevěstou nemuseli starat o hledání dokladů totožnosti, ty by měl mít u sebe před obřadem právě svědek, který je předá matrikářce. Stejně tak by měl mít u sebe také jejich snubní prsteny.

Hostina

Před hostinou nebo po ní je zvykem, že mají svědci ženicha a nevěsty proslov, který se nejčastěji týká jejich společného propojení životů. Proslov by neměl být dlouhý, ale ani příliš krátký. Měl by být jasný, může být vtipný, ale především by měl vyzdvihnout důležitost osob, ke kterým se vztahuje. Vyhněte se vyprávění trapných historek i nostalgických citátů. Buďte přirození a mluvte od srdce.

Domluvte se

Skutečné zapojení svědka do svatebního programu závisí především na domluvě s ženichem a nevěstou, kteří by se se svědky měli společně dohodnout, co se od nich očekává. Nejdůležitější rolí je však být po ruce a oporou tomu, kdo si vás pro svůj velký den vybral. Jestliže jste byli požádáni o pomoc s organizací svatby, hostiny, zábavy či výběrem šatů, bude i toto vaší povinností, kterou byste neměli odmítnout. V neposlední řadě si také na slavnostní den nezapomeňte naplnit peněženku. Nehodí se, aby nevěsta nebo ženich nosili peníze po kapsách a když budou cokoli potřebovat, měl by to být právě svědek, který se postará o placení.

Zdroj: https://www.brides.com/story/groomsmen-types-at-weddings, https://www.weddingwire.com/wedding-ideas/groomsmen-duties-checklist






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat