Narcisové jsou sice nesnesitelní lidé, ale oni sami jsou šťastní

11.11.2019 | Vztahy

Filozofové varují před moderním honem za štěstím. Lidé chtějí být hlavně šťastní, je to jakási mantra, kterou dosahují ovšem bezohledně. Bez ohledu na přírodu, bez ohledu na své blízké či širší společnost. A typickým příkladem takových jedinců jsou lidé s narcistickou poruchou osobnosti. Sebestřední narcisové jsou sice pro své okolí nesnesitelní, ale ve svém životním postoji se utvrzují právě proto, že jsou v něm šťastní.

Nebezpečná porucha

Součástí narcistické poruchy osobnosti je tzv. velikášství, tedy narcisova iluzorní představa o tom, že je naprosto výjimečný a nenahraditelný a že je cennější než jiní lidé. Narcisům také chybí pocit studu a ostych, což je projevem snížené emoční inteligence. Jenže podle psychologů z Belfastu narcisové zřídka trpí depresí. Jsou totiž šťastní sami se sebou.

Je jich stále více

Narcisů v posledních letech výrazně přibývá. V politice, na sociálních sítích i v kultuře. Chorobný sebeobdiv a chlubilství se staly normou. Ačkoli ještě pár desetiletí nazpět to byly vlastnosti hanebné a projevem sníženého charakteru. A to především proto, že narcismus je protisociální, tedy proti společnosti a její soudržnosti neprospívá.

„Narcistické osobnosti mají nižší hladinu stresu a vzácněji vidí život jako stresující, díky svému přehnanému sebevědomí a intenzivnímu pocitu vlastní důležitosti jsou chráněni před depresemi,“ tvrdí doktor Kostas Papageorgiou z Queen’s University v Belfastu.

Je rozdíl mezi zdravým sebevědomím a nekritickým obdivem vůči své vlastní osobě, který hraničí s narcismem. Jak poznat, zda jste nepřekročila onu tenkou hranici a nemáte o sobě až přehnané mínění?

S lidmi, kteří s vámi nesouhlasí, se přestanete přátelit

Ačkoli víte, že lidé mají různé názory, pro vás není žádný tak hodnotný jako ten váš. A tak ze svého okolí postupně eliminujete všechny, kteří s vámi nesouhlasí. Považujete za zbytečné se s nimi přátelit – podle vás jsou příliš omezení, než aby poznali, že pravdu máte vy. Tak proč s nimi ztrácet čas?

Užíváte si pomluvy

Ráda je posloucháte a neméně ráda šíříte. Jistě, občas se přeci do pomluv zapojí každý, ale vy to děláte celkem pravidelně. A baví vás to. Jenže to je znakem vlastní vnitřní nejistoty, potřebujete lidi ovládat a zajistit si, že je budete mít pod kontrolou. I to, co se o nich říká.

Všem ukazujete své úspěchy

Všichni ve vašem okolí vědí, co se vám povedlo a čeho jste kdy dosáhla. Ráda o svých úspěších vyprávíte, zdůrazňujete je. Máte zkrátka pocit, že vaše úspěchy jsou ve srovnání s tím, co se povedlo lidem okolo vás, mnohem důležitější.

Nikdy neukážete svou zranitelnost

Váš obraz, který jste o sobě vytvořila, už je tak dokonalý, že jej nesmí nic narušit. Dokonce ani vaše přirozenost a vaše skutečná osobnost (či její součást).

Máte pocit, že pro vás pravidla neplatí

Myslíte, že jste příliš dobrá, talentovaná a krásná na to, aby se na vás vztahovala pravidla, která dodržují ostatní. Jste přesvědčená, že vaše osobnost pravidla určuje, nikoli se jim podřizuje.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat