Leden je nejčastější měsíc rozvodů

17.01.2020 | Vztahy

Stejně letos jako v letech předchozích už po celá staletí končí klaněním tří králů Vánoce. Většina domácností 6. ledna odstrojí stromeček a začne se s prodlužujícími dny těšit na jaro. Poslední desetiletí je ale leden poznamenán také novou tradicí. Stal se měsícem, kdy rozvodoví advokáti nevědí, kam dřív skočit. V prvním měsíci roku dosahuje počet žádostí o rozvod nejvyššího počtu ve srovnání s celoročním průměrem.

„Prudký nárůst počtu žádostí na začátku ledna může vést k hromadění žalob u soudů, což zase vede k prodloužení řešení jednotlivých případů,“ potvrdila britská expertka na rodinné právo Samantha Farndale.

Podle sociologů je o rozvodu přesvědčen ještě před Vánocemi každý desátý člověk žijící v manželství. A právě svátky strávené s partnerem a jeho rodinou většinou jen posílí vzájemnou averzi a donutí jednoho z dvojice hned v prvních pracovních dnech nového roku zamířit k advokátovi.

Podle průzkumu britské společnosti Slater and Gordon, v němž odpovídaly dva tisíce manželských párů, se třetina cítí být ve vztahu nešťastná nebo poněkud nespokojená.

Jak poznat, že už nadešel čas se rozejít?

Láska je pomíjivá. Přijde vám, že se s vámi v poslední době nemazlí? V životě zkrátka existují chvíle, kdy je lepší vztah ukončit. Poznáte ten správný čas?

Vadí vám všechno, co partner řekne nebo udělá

Maličkost k maličkosti, a najednou je tu averze. Nesnášíte partnerovy ponožky pohozené jen tak na zemi, smějete se jeho názorům (nebo on těm vašim), nenávidíte jeho fyzickou přítomnost a pižmo, tělesný pach? Nejvyšší čas balit si kufry!

Nejste schopni spolu normálně vycházet

Každý pár má svého kostlivce ve skříni. Hádky však nejsou ničím špatným, pokud se vedou konstruktivně, vyhýbají se urážkám a manipulaci. Vy to teď máte jinak? Nedokážete si s partnerem nic říct, aniž byste na sebe nezvyšovali hlas? Někdo z vás neustále vytahuje staré problémy a nedokáže se přes ně přenést? Tak ani tady pšenka nepokvete.

Někdo z vás chce dělat věci výhradně po svém

Čas na své koníčky a prosté „bytí“ je jedna věc, neochota trávit s tím druhým čas, je však docela něco jiného. Partner odjíždí na víkendy pryč? Odmítá seznámit vás se svojí partou, nebo se tváří tak, že s vámi v budoucnu nepočítá? Na co ještě čekáte? Partnerství je o kompromisu. Nelze, aby do něj investoval jen jeden z partnerů a ten druhý se trápil.

Máte rozdílný pohled na život

Před pár lety jste si slibovali lásku až za hrob a vaším snem byl vlastní domeček. Jenže cosi se změnilo, pokazilo. Každý z vás si jdete svojí cestou a žijete vedle sebe, ne spolu. I téma bydlení je dost ožehavé? A co teprve založení rodiny! Rozcházíte-li se v těchto zásadních otázkách (on děti nechce, vy ano), možná je čas popřemýšlet, zda má cenu v takovém vztahu zůstávat.

Nedokážete znovu věřit

Zklamal vás, protože si před lety našel milenku. Sice se tváříte, že je vše odpuštěno, ale tam uvnitř vás sužuje strach, že se situace bude opakovat. Proto žárlíte na jeho sekretářku či kolegyni v práci, a cítíte se dost poníženě, když se partner usměje na prodavačku v obchodě. Je pro vás těžké smířit se s minulostí i po několika měsících nebo letech? Pak za ní zabouchněte dveře a radši otevřete nové! Nebo se snad chcete utrápit?

Ve vztahu se objevila agrese a násilí

Násilí ve vztahu zažije 38 procent Češek. Pokud včas zaznamenáte něco, co překračuje určitou mez a nemusí to být jen facka či jiná známka fyzického týrání, například neustálé sledování vašeho mobilního telefonu, uzurpování, zesměšňování či další nepříjemné věci, radši ze vztahu odejděte. Věci totiž v těchto případech nabírají rychlý spád a někdy se opravdu nedají vyřešit.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat