Chladné počasí vyvolává potřebu se sbližovat

21.01.2023 | Vztahy

Má to poměrně logický důvod. Když je člověku zima, chce se tulit, aby se zahřál. Savci se totiž v chladném klimatu a studených norách často k sobě tulí, aby si pomohli udržet ideální tělesnou teplotu. Podle psychologů z New Yorku a Floridy mají nízké teploty v pokoji i venku přímý vliv na chování lidí. Vyvolávají v nich potřebu stýkat se s blízkými a přáteli.

Vyplývá to z experimentálního výzkumu (1), v němž autoři z USA prokázali, že lidé touží po blízkých a častějším styku s přáteli a příbuznými ve studenějších interiérech a chladnější části roku. Chovají se nejen prosociálně, ale také se mnohem příznivěji vyjadřují s ohledem na společnost. Více si jí cení a považují ji za důležitější než v chladné části roku.

„Náš výzkum podporuje teorii, že lidé jsou mnohem spokojenější, když jsou sami, pokud je kolem nich příjemné teplo, ale naopak v chladném prostředí mnohem více vyžadují sociální kontakty,“ tvrdí psycholog Adam Fay ze State University of New York, který na výzkumu spolupracoval s kolegou Jonem Manerem z Florida State University (1).

Psychologická potřeba sbližovat se může mít evoluční význam (2). Člověk cítí potřebu být blízko skupině v chladném prostředí prostě proto, aby se mohl zahřát případným těsným fyzickým kontaktem. Když si tělo homeostázu udržuje bez problémů samo, mozek to vyhodnotí jako bezpečný stav a necítí potřebu se přibližovat k druhým.

Ale jak na to, když už jste s partnerem dlouho? Máme pro vás pár tipů, které by měli parteři dělat společně každý den.

Líbejte se

Mnoho času to nezabere, a přesto na polibky mnozí dávno zapomněli. Líbání je ale velice prospěšné a měli bychom to dělat často. Budete ve vztahu mnohem šťastnější. Kromě toho se při líbání uvolňují endorfiny a ty mají na svědomí právě dobrou náladu (3).

Choďte společně spát

Když jeden chodí spát v osm a druhý sedí do dvou do rána u televize, není to pro vztah vůbec prospěšné. Spokojené páry mají podobný režim a do postele chodí po většinu dní společně. Ještě lepší je, když společně i vstáváte. Možná máte dojem, že to není důležité, ale společné usínání, povídání v posteli i společná ranní káva přinesou do vašeho vztahu nejen dobrý pocit, ale naladěním se na stejný biorytmus docílíte toho, že s partnerem budete trávit mnohem více času. A na tom záleží (3).

Dotýkejte se

Vzájemnými dotyky si navzájem dokazujete náklonnost a zájem. Nemusíte ho vnímat, a přesto se díky nim ve vztahu odehrává spousta prospěšných věcí. Každý takový letmý dotek znamená jediné – mám tě rád. A o to jde (3).

Jezte spolu

Alespoň jedno jídlo denně si dopřejte společně. Dnešní častý model, kdy jeden jí u televize a druhý u počítače, je jen důkazem, že ačkoli dělají oba totéž, jsou jim věci, kterým se u jídla věnují přednější, než jejich partner. Navíc jíst se má v klidu, bez žádných rušivých vlivů. Dejte si společnou večeři a uvidíte, jak vám bude fajn (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3468584/, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Convergent_evolution, (3) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat