Zlatá pravidla pro svatební hosty

Po tak očekávaných uvolněních některé z vás čeká role svatebních hostů. Nemáte se ale čeho bát. Nakonec jediné, co se od vás očekává, je se šťastnými novomanžely oslavit jejich velký den. Ale jak už to při oficiálních příležitostech bývá, může nastat celá řada trapných situací. Přinášíme vám krátký návod, jak se během obřadu i slavnosti chovat, a jak raději ne, abyste celou slavnost nezničili.

Z průzkumu vedeného u 1500 novomanželských párů vyplynuly tři nejčastější faux pas, které hosté na svatbě vyvedli.

Pozvánka

První zkouška slušného vychování čeká už u samotného pozvání. I svatební oslava se musí naplánovat a zařídit dostatečně dopředu. A k tomu je důležité znát správný počet hostů. Odpovězte tedy na pozvání pokud možno co nejdříve. Myslete také na to, že přijetí nebo odmítnutí pozvání je závazné. Nepřilévejte olej do ohně stresu ještě tím, že budete neustále svoje stanovisko měnit.

Správný dárek

Poté, co potvrdíte svoji účast, vás čeká těžká otázka, co novomanželům darovat. Dar by měl korespondovat s příležitostí, měl by souviset s obdarovanými a ještě by měl být kreativní. Proto nedoporučujeme darovat nic praktického (jako příklad za všechny třeba ručníky). Navíc v současné době už většina mladých párů spolu žije, a tak nepotřebují zařídit domácnost. Pokud snoubenci mají seznam přání, je pro vás snadnější si vybrat. Neignorujte ale jejich přání a netrvejte na svých nápadech se slovy, že „to“ přece potřebuje každý.

Víc než jen figurky

Seznámit se s pravidly chování je pro pozvané hosty velmi důležité. Jsou totiž nedílnou součástí svatby a velkou měrou na nich záleží, jaká svatba nakonec bude. Dostali jste pozvání na svatbu – to znamená, že pro mladý pár hodně znamenáte a vaše přítomnost je pro ně důležitá. Ale nic se nesmí přehánět. Na prvním místě v žebříčku nejčastějších chyb na svatbách jsou z 88 % hosté, kteří chtějí být středem pozornosti. A mělo by být jasné, že toto je vyhrazeno pouze nevěstě a ženichovi. Nesnažte se proto svým chováním zastínit novomanžele. Vtipné historky můžete vyprávět i při jiné příležitosti.

Vhodné oblečení

Druhá nejdůležitější otázka po správném daru je vybrat vhodné oblečení. Na třetím místě žebříčku je totiž noční můra každé nevěsty – 75% z nich uvedlo, že za zkaženou svatbu považují, pokud se někdo z pozvaných dam objeví v bílých šatech. Stejně tak není nejvhodnější obléci si šaty příliš krátké. Obecně platí – oblečte se elegantně, ale decentně.

Může se slavit

Pokud jste „přestáli“ oficiální část, můžete začít slavit. Doslova. Na řadu totiž přichází uvolněnější část svatby. Etiketa ale platí i při oslavách. 79 % párů uvedlo, že to nejhorší, co se jim přihodilo, bylo, že nikdo na svatbě netancoval. Tancujte, i když nemáte motorické a rytmické nadání. Bavte se! Žádný svatební pár se nechce dívat na to, jak se jejich hosté nudí.

Ať už přesně podle etikety nebo o něco méně, vaším nejdůležitějším úkolem svatebního hosta je postarat se o dobrou náladu novomanželů. 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat