Opilí vnímají neatraktivní i atraktivní obličej stejně

25.01.2023 | Vztahy

Psychologové z Anglie dokázali, že tzv. pivní brýle skutečně fungují. Popisuje se tak fenomén opilosti, kdy člověk pod vlivem etanolu začne považovat jinak neatraktivní obličej jako přitažlivý. Autoři z Lancashire při experimentech přímo v barech prokázali, že zatímco pro střízlivé lidi je rozrušující jen obličej atraktivního protějšku, u opilých jsou to i obličeje neatraktivní.

Většina se bez alkoholu ani neseznámí

Alkohol dnes hraje při seznamování podstatnou úlohu. Konzumuje ho více než sedm z deseti nezadaných a čtyři z deseti považují rande bez alkoholu za velmi obtížnou situaci. Mladí lidé mají rádi celkově uvolnění a pohodu, takže z průzkumu (1) vyplývá, že nejoblíbenějším místem pro první rande je místní hospůdka a nejoblíbenějším nápojem pivo. Mezi muži ho volí šest z deseti konzumentů, víno pak čtyři z deseti. Ženy dávají přednost vínu, volbou číslo jedna je pro šest z deseti seznámení chtivých a pivo pro tři z deseti. Stejný počet volí koktejly (1).

Pivní brýle

Opilí lidé tak přestanou vnímat rozdíl mezi přitažlivým a nepřitažlivým protějškem. Atraktivními se rázem stávají všichni lidé přítomní v baru (2).

„Většina lidí už slyšela o pivních brýlích a náš výzkum přidává další důkazy k existujícím vědeckým poznatkům, že je na tomto lidovém moudru mnoho pravdy,“ tvrdí profesor Derek Heim z Edge Hill University (2).

„V našem výzkumu jsme použili obličeje osob, které byly v jiném testování určeny skupinou dobrovolníků jako nejatraktivnějších a nejméně atraktivní. Opilí lidé mezi nimi nerozlišují, jejich pozornost přitahují bez ohledu na sexuální atraktivitu. Ale u střízlivých lidí pozornost přitahují jen obličeje nejatraktivnější,“ tvrdí spoluautorka doktorka Rebecca Monk z Liverpoolu (2).

Jak sexy je abstinence?

Současní mladí také nejsou příliš úzkostní s ohledem na etiketu. Nečekat s objednávkou na příchod druhého je v pohodě pro dvaadevadesát procent mileniálů. Jim nevadí, když si ten z páru, který přišel na rande první, rovnou objedná a začne popíjet. Z průzkumu seznamky také vyplývá, že abstinence není příliš moderní. Pokud člověk přizná v profilu, že si občas dá drink, je atraktivnější než ten, který uvádí, že nepije alkohol nikdy. Nicméně odvážlivci, kteří v profilu přiznají, že chlastají nadmíru, na tom nejsou lépe než abstinenti (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520403/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0376871617304180?via%3Dihub 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat