Ani v padesáti nerezignujte na randění

02.06.2020 | Vztahy

Děti už jsou dospělé a nepotřebují vás, máte stabilní práci a blízký okruh přátel a útulný domov. To je běžný scénář lidí, kteří jsou po padesátce sami. V tomto věku už mnoho lidí ví, co chce a umí se vyvarovat chyb, které třeba dělali v předchozích letech. Takže směle do toho.

V čem je to stejné nebo naopak jiné

V počáteční fázi se lidé mohou potýkat se silnou nedůvěrou, ať už třeba z důvodu nějakého rozpadlého dlouhodobého vztahu. Podle Mertlové má v tomto věku každý své představy o životě, ze kterých nechce ustoupit, vazby z minulosti a možná obavy, jak by ho přijala rodina a děti druhého partnera. V tom je seznamování v pozdějším věku odlišné. „Ze zkušeností našich klientů, kterým je nad 50 let, však mohu říct, že stejné to je v tom, že člověk je zpočátku lehce nervózní, má obavy, jestli se druhému bude líbit a někdy to je i trošku rozpačité,“ popisuje Kristýna Mertlová, majitelka online seznamky.

Nebát se a zkusit

Mnoho lidí se v tomto věku ocitá samo, ať už je to díky rozvodu, smrti partnera anebo z jiných důvodů. „Čas sice člověk vyplní prací a koníčky, ale v jednu chvíli dospěje do bodu, že nechce být sám, protože chce mít společné zážitky a mít vedle sebe někoho, na koho se může spolehnout. Proto doporučuji zbavit se ostychu a jít do toho. Je normální, že má člověk strach, ale díky tomu, že ho překoná, tak může najít partnera, se kterým zestárne,“ říká Kristýna Mertlová.

Kde najít toho vhodného partnera

Někteří lidé podle Mertlové mají už na začátku předsudky, že se nemají kde seznámit a že nikoho nenajdou. „To je samozřejmě špatně, přistupovat k seznámení hned negativně. Navíc existuje mnoho způsobů, jak potkat partnera, jako jsou online seznamky, speed dating pro lidi nad 50 let, při práci nebo v okruhu známých. Také znám příklady, že se dali dohromady lidé, kteří se znali už od mládí a v padesáti zjistili, že je to k sobě táhne,“ uvádí Mertlová. Není proto od věci se rozhlížet kolem sebe.

Pustit partnera do života

Po seznámení se často stává, že lidé udržují hodně povrchní vztah a bojí se partnerovi otevřít a pustit ho do svého života. Mertlová radí, že je dobré naopak využít svých životních zkušeností. Podle ní je v padesáti letech velmi brzy na to, abychom rezignovali na náš partnerský a intimní život. Zná i páry, kterým bylo mnohem více a toho druhé si do života vpustili a žijí v harmonickém vztahu.

Krátký manuál jak na to v 50+

  • Být sám sebou a vystupovat sebevědomě
  • Neshazovat své bývalé partnery a vztahy
  • Využít svých zkušeností z bývalých vztahů
  • Otevřít se novému vztahu a nebát se jít do něj naplno
  • Stále o sebe pečovat, věk je jen číslo
  • Být ale i přesto ostražitý a nepodlehnout prvotnímu okouzlení
  • Mít realistická očekávání od protějšku i od sebe





Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat